Allah nevében gyilkolt a strasbourgi merénylő

 

A strasbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Allahu akbart (Allah hatalmas) kiáltott – közölte szerdán a párizsi főügyész, Rémy Heitz.

„Figyelembe véve a célpontot, a módot, az elkövető profilját, azt, ahogyan a támadást véghezvitte, illetve a szemtanúkat, akik hallották, hogy a merénylő azt kiáltja, Allahu akbar, a terrorelhárítás lép akcióba” – mondta el Heitz újságíróknak szerdán.

Jelenleg is folyik a hajtóvadászat a merénylő, Cherif Chekatt után. A párizsi főügyész egy taxisofőr elmondására hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető megsérült, és taxival menekült el a támadás helyszínéről. Legfrissebb értesülések szerint a merénylő a karján sérült meg, amikor tűzpárbajba keveredett francia katonákkal. Ezt követően szállt taxiba, és a város másik végébe utazott. A sofőrnek azt mondta, hogy katonákra nyitott tüzet.

A támadás elkövetésekor a férfinél kézifegyver és kés volt, ezekkel támadt rá az emberekre. A lövöldözésben tizenketten megsebesültek, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia hatóságok korábban három halottról adtak hírt, a párizsi főügyész pontosította az információkat: ketten haltak meg, egy ember pedig az agyhalál állapotában van.

 

Cherif Chekatt  -strasbourgi merénylő

Cherif Chekatt, a strasbourgi merénylő.

A francia rendőrség a 29 éves, strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, akinek neve szerepel a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek listáján. Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Strasbourg polgármestere közölte: vitathatatlanul terrortámadásról van szó.

Öt embert állítottak elő

Sajtóértesülések szerint öt embert állítottak elő és hallgatnak ki az ügyben. A merénylő testvére önként jelentkezett a rendőrségen.

A rendőrség kedd reggeli házkutatása során egy gránátot, egy gépfegyvert és négy kést talált Cherif Chekatt lakásán. A lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info hírcsatorna a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

A körözött férfinak hosszú bűnlajstroma van: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben. Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott.

Az AP amerikai hírügynökség arról ír, hogy a francia bűnügyi nyilvántartásban a merénylő 25 esetben szerepel, köztük több rablás, illetve fegyveres rablás elkövetésében.

A lengyel külügyi tárca szerdán francia hatósági közlésre hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy a merényletnek egy lengyel áldozata is van, de részleteket nem közölt.

Német lap: A merénylő testvérét is keresték 

A berlini Der Tagesspiegel napilap információi szerint a német biztonsági szolgálatok nemcsak a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét, Cherif Chekattot keresik, hanem testvérét is, mindketten Strasbourgban éltek – jelentette a német lap szerdán.

A Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, radikalizálódott személyként tartották nyilván – mondta el egy magas rangú biztonsági szakértő a német lapnak. Egyelőre nincsenek arról információk, hogy voltak-e kapcsolataik németországi szalafista körökkel.

A Der Tagesspiegel arról ír, hogy Cherif Chekatt 2016. január és 2017. február között Németországban volt börtönben lopás miatt. 2017 februárban toloncolták vissza Franciaországba, ahol terrorista fenyegetésként tartották nyilván.

Biztonsági körökben arról beszélnek, hogy a támadás indítéka bosszú lehetett. Elképzelhető, hogy a lövöldözés Cherif Chekatt reakciója volt arra, hogy a strasbourgi rendőrség őrizetbe akarta venni őt. A francia biztonsági szolgálatoknak nem volt tudomásuk támadás előkészületeiről Strasbourgban.

Kovács Zoltán szerdán  Brüsszelben együttérzését fejezte ki az előző esti strasbourgi lövöldözés áldozatainak, hozzátartozóinak.