Véget vetne a belső határellenőrzéseknek a migrációért felelős biztos

 

Az Európai Bizottság felszólította kedden az Európai Unió tagállamait, hogy vessenek véget a schengeni övezeten belül a menekültválság miatt bevezetett határellenőrzéseknek.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs politikáért felelős biztos szerint négy évvel a válság kezdete után a közösség minden korábbinál felkészültebb arra, hogy megvédje külső határait, és kezelje a migrációs kihívásokat az unión belül, illetve kívül.

A 22 tagállamból álló schengeni övezeten belül alaphelyzetben az emberek ellenőrzés nélkül utazhatnak egyik országból a másikba, a menekültválság miatt azonban több ország visszaállította az ellenőrzést határszakaszain.

Avramopulosz arra is felkérte az EU tagjait, hogy – a hét javaslatból – fogadják el azt az öt menekültügyi reformot, amelyről egyetértésre tudnak jutni a jövő májusi európai parlamenti választások előtt.

Itt az ideje, hogy megerősítsük egy hosszú távú és átfogó migrációs, határvédelmi és menekültügyi rendszernek az építő elemeit. A folyamatosan változó geopolitikai helyzet azt mutatja, hogy nem késlekedhetünk tovább a válasszal – mondta a biztos Brüsszelben.

Az öt, elfogadásra váró reformjavaslat a migránsok képzettségének elismerését, a menekültek fogadására vonatkozó irányelveket, az európai menekültügyi ügynökség létrehozását, az ujjlenyomatok tárolását, valamint az áttelepítés szabályozását érinti.

Frans Timmermans, a bizottság alelnöke úgy vélte: az EU-nak egy fenntartható, a jövő kihívásaira jól reagáló migrációs és menekültügyi rendszerre kellene váltania a jelenleg alkalmazott „reaktív ad hoc válaszokról”.