Ellentmondásokkal teli a migránskártyák ügye

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Európai Bizottság is más számokat közölt azt illetően, hány migránskártya került forgalomba. Azt állították, hogy csak Görögországban lehet használni, nemrég azonban a Balkánon is feltűnt. Az pedig, hogy mennyi pénzt utalnak a kártyákra, szintén ismeretlen.

Névtelen bankkártyát talált az M1 stábja Bosznia-Hercegovinában egy migránstábor területén a hét elején. Eddig ilyen fizetőeszközt csak a balkáni sajtó mutatott be. A kártya bal felső sarkában az uniós zászló, mellette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának logója látható. Egy 16 jegyű kártyaszám is szerepel rajta, érvényességi ideje jövő júniusig szól, a kártyatulajdonos neve pedig nincs feltüntetve, nem úgy, mint az átlagos bank- vagy hitelkártyáknál.

A kártya – az uniós hatóságok szerint – csak Görögországban használható, azonban az M1 által talált kártya jó bizonyíték lehet arra, hogy ez más országokban is elterjedt – mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Véleménye szerint az Európai Unió megpróbálta bagatellizálni az ügyet.

, 2018. november 19. Migráns férfiak ételosztásra várnak egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen 2018. november 18-án. MTI/AP/Amel Emric

Migráns férfiak ételosztásra várnak egy sátortáborban, a horvát határ közelében levő északnyugat-boszniai Velika Kladusa településen (Fotó: MTI/AP/Amel Emric)

Hazugságháló alakult ki

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártyából valaki kitörte a chipet. Szerinte ez azért történhetett, mert a kártyára már nem érkezett több pénz, vagy az ország elhagyása előtt meg kell semmisíteniük a kártyát a migránsoknak. Hozzátette: óriási hazugságháló alakult ki arról, hogy mennyi pénzt utalnak az illegális bevándorlóknak ezekre a kártyákra.

Az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt állítja, hogy 2017 óta osztogatják ezeket a kártyákat, kizárólag Görögországban. A kártya használatáról szóló kisfilmben egy egyedülálló édesanya vesz lesz pénzt automatából. A valóságban azonban legtöbbször fiatal férfiak használják a kártyát – hangzott el a műsorban.

Georg Spöttle erre reagálva elmondta, bár a migránsok – bizonytalan hírek szerint – nem kapnak sok pénzt a kártyára, többségük mégis akár több ezer eurót is hajlandó kifizetni az embercsempészeknek, kérdés, hogy erre honnan van pénzük.

Több tízezer kártya kerülhetett forgalomba

Többek között az M1 szerkesztősége is megkerdézte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát és az Európai Bizottságot azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány kártyát bocsátottak ki a migránsoknak. Akkor az EB azt válaszolta, hogy 25 ezret, a másik hivatal viszont 85 ezres számot közölt.

Az elemző szerint mindkét szerv elvesztette a kontrollt a kártyák fölött, hiszen azokat Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek, vagyis NGO-k adják át a migránsoknak. Vélhetően ők maguk sem tudják már, hogy pontosan hány migráns kapott ilyen kártyát.

Ellenőrizhetetlen

Az ENSZ egyébként a kártyákról azt mondta, ellenőrzik, ki veszi fel azokról a pénzt és mennyit. Az elemző emlékeztetett, számos politikus támogatja az ENSZ migrációs csomagját, annak ellenére, hogy az illegális bevándorlás veszélyes.

Georg Spöttle elmondta, a migráció menedzselése zajlik Európában, újabb hazugságokat közölnek ennek kapcsán. A cél nem más, mint az illegális migráció legálissá tétele – hangsúlyozta az elemző.