A kormányzó párt támogatottja nyerte a grúziai elnökválasztás második fordulóját

 

A kormányzó Georgiai Álom párt támogatottja, Szalome Zurabisvili nyerte a grúziai elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 98,54 százalékos összesítése alapján közzétett előzetes eredmény szerint.

Az első fordulót egy hónappal ezelőtt tartották. A második fordulóba bejutott Zurabisvili mellett Grigol Vasadze, aki az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció jelöltje. Az egy hónappal ezelőtti első fordulójában Zurabisvili a szavazatok 39 százalékát gyűjtötte be, míg ellenfele 38 százalékát.

A leadott szavazatok 98,54 százalékos összesítése alapján Zurabisvili a voksok mintegy 60 százalékát, mintegy 1 millió 57 ezer szavazatot, míg Vasadze több mint 40 százalékát, nagyjából 718 ezer szavazatot kapott. Vasadze elismerte vereségét, és közölte, hogy csütörtökön találkozni szándékozik választási ellenfelével.

A választási bizottság közlése szerint a részvételi arány a választáson több mint 56 százalékos volt.

A szavazást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája, valamint az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) a nap során ismertetik észrevételeiket.