Putyin szerint provokáció a kercsi incidens

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Kijev provokációt hajtott végre a Fekete-tengeren az ukrán elnökválasztás közeledtével, hogy növelje Petro Porosenko elnök támogatottságát. Az ukrán államfő viszont orosz katonai agresszióról beszélt, és azt üzente Putyinnak, hogy „tűnjön el Ukrajnából”.

Putyin a Kercsi-szoros közelében történt orosz–ukrán tengeri incidenst szerdán úgy kommentálta: „Kis incidens (történt) a Fekete-tengeren, és hadiállapotot vezettek be. Ezt nyilvánvalóan az elnökválasztás küszöbén tették. Ez abszolút nyilvánvaló tény.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy Porosenko a március végén esedékes választás előtt az ötödik helyen áll az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáján, és esély van arra, hogy ne kerüljön be a megméretés második fordulójába, „ezért valamit tenni kell a helyzet kiélezése érdekében, és áthághatatlan akadályokat létrehozni (a jelenlegi államfő) vetélytársai számára, elsősorban az ellenzék köréből”.

„Ami a Fekete-tengeren történt incidenst illeti, az egy provokáció, nyilvánvalóan. Provokáció, amelyet a hivatalban lévő hatalom, gondolom a hivatalban lévő elnök szervezett meg a jövő év márciusi ukrajnai elnökválasztás küszöbén” – fogalmazott Putyin.

Szerda este életbe lépett a hadiállapotról szóló elnöki rendeletet megerősítő jogszabály. A jogszabály értelmében Ukrajna tíz megyéjében léptetnek életbe hadiállapotot 30 napi időtartamra – utólagos hatállyal – november 26-tól, helyi idő szerint 14 órától december 26-án 14 óráig.

Az orosz elnök szerint a vasárnapi konfliktus nem volt több határincidensnél. Az elnök szerint az orosz területi vizekre behatoló és a felszólításokra nem válaszoló ukrán hajóköteléket feltartóztató orosz határőrök katonai kötelességüket teljesítették, országuk területi épségének védelmében. Kiemelte, hogy az ukrán járművek olyan orosz területi vizekre hatoltak be, amelyek a Krím elcsatolása előtt is Oroszországhoz tartoztak.

Putyin véleménye szerint az orosz és az ukrán mindig is baráti és közeli nép marad az országaik viszonyában jelentkező jelenlegi nehézségek ellenére.

Kifejezte reményét, hogy a G20-csoport hét végi argentínai csúcstalálkozóján módja lesz találkozni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal, hogy tárgyaljon vele az Oroszországgal szembeni kereskedelmi korlátozásokról.

Porosenko katonai agresszióról beszél

Porosenko ugyanakkor arra kérte Trumpot, ha találkozik orosz kollégájával, Argentínában a G20-as országcsoport csúcsértekezletén, tolmácsolja neki üzenetét, hogy – mint fogalmazott – „tűnjön el Ukrajnából”.

Az NBC-nek adott interjúban kijelentette: az ukrán hajók elleni orosz támadást Ukrajna katonai agressziónak tekinti, és kész megvédeni területét, demokráciáját és szabadságát. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert az ország nem akart többé az „orosz birodalom része, orosz gyarmat” lenni. Kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai elnök elkötelezetten támogatja Ukrajna szuverenitását, területi épségét, és az ukránok küzdelmét szabadságukért és a demokráciáért.

porosenko ukrán elnök

Hangsúlyozta: a fekete-tengeri térség biztonsága globális biztonsági kérdés, ezért szükség van a NATO jelenlétére a térségben, hogy Oroszország többé ne tehesse meg újra azt, amit múlt vasárnap tett, amikor hadihajói tüzet nyitottak az ukrán hadihajókra, elfoglalták őket. Leszögezte, hogy Oroszország nagy árat fog fizetni ezért.

Kijev katonai bázis létrehozásáról tárgyal Washingtonnal

Az ukrán elnök szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetésükkor biztosította őt afelől, hogy Washington teljes támogatást nyújt Ukrajnának szuverenitása védelméhez az orosz agresszióval szemben, beleértve a katonai támogatást is.

A kijevi kormány egy kelet-ukrajnai vagy egy, a Krím szomszédságában létesítendő amerikai katonai bázis lehetőségéről tárgyal az Egyesült Államokkal – közölte az orosz Izvesztyija című, a Kremlhez közel állónak tekintett napilap Ivan Vinnyikre, a Petro Porosenko Blokkja elnevezésű ukrán parlamenti párt képviselőjére hivatkozva. Eric Pahon, a Pentagon szóvivője időközben cáfolta ezt az értesülést.

„Ez az értesülés nem felel meg a valóságnak, nem folynak ilyen jellegű egyeztetések” – hangsúlyozta Pahon.

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a kérdésről még csak nem hivatalos tárgyalások folynak. A lap amerikai politikai körökből kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, hogy Washington egyelőre nem akar hivatalos ígéreteket tenni Kijevnek, mert egy ilyen lépés még jobban kiélezné az ellentéteket Moszkvával.

A Kreml folytatja a felkészülést Putyin és Trump találkozójára, Washington nem tájékoztatta Moszkvát ennek elmaradásáról – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A The Washington Post című lapnak Trump kijelentette: megvárja a nemzetbiztonsági tanács „teljes jelentését” a történtekről, és majd csak azután hoz döntést arról, találkozik-e az argentínai csúcsértekezleten Putyinnal. Trump közölte: „nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót.”

Előzetesben az ukrán tengerészek 

Két hónapos előzetes letartóztatásba helyeztette az ukrán fegyveres erőknek mind a 24, a Kercsi-szoros közelében lezajlott tengeri incidens során őrizetbe vett tagját egy szimferopoli kerületi és a kercsi városi bíróság csoportosan vagy előzetes összeesküvés alapján elkövetett tiltott határsértés gyanúja miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon keresztül is párbeszédre szólította Putyint és Porosenkót. A beszámoló szerint Erdogan meghallgatta az orosz, majd az ukrán elnök álláspontját, s aggodalmát fejezte ki az utóbbi napokban kialakult helyzet miatt.

A török államfő annak jelentőségét is hangsúlyozta a beszélgetések során, hogy Moszkva és Kijev a problémájukat a diplomácia útján oldja meg.