Két határátkelőt is lezártak a tüntetők Szlovákia felé Kárpátalján

 

A tüntetők a határátkelők lezárásával tiltakoznak a külföldi regisztrációjú autók ukrán tulajdonosait hátrányosan érintő új vámtörvények ellen.

A hatóságok több olyan autós ellen indítottak büntetőeljárást, akik részt vettek a nyugat-ukrajnai határátkelők blokádjában – olvasható az ukrán belügyminisztérium közleményében.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerdán hivatalában megbeszélést folytat az ukrán parlament kárpátaljai képviselőivel az Ukrajnában használt külföldi regisztrációjú autókkal kapcsolatban kialakult helyzetről. A megyevezető a napokban tüntetők küldöttségével folytatott megbeszélésén megígérte, kérni fogja a kárpátaljai honatyákat, hogy kezdeményezzék az érintett autótulajdonosokat sújtó vámtörvények módosítását.

Vasárnap Ukrajna európai uniós határátkelőhelyein forgalmat akadályozó tiltakozásba kezdtek a külföldi rendszámú autók tulajdonosai, miután november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel –magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az EU-tagországokban regisztrált ukrán tulajdonú gépkocsiknak az ország területére történő belépését és belföldi használatát.