Emmanuel Macron felrúgná az eddigi európai politikát?

 

Új fejezetet akar nyitni Európa történetében a francia elnök, amely változás szerinte az Európai Egyesült Államokban csúcsosodhatna ki. Kérdés azonban, hogy a német–francia szövetség képes lesz-e bármilyen új fejezet nyitására, vagy törekvésüknek kudarc lesz a vége?

Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert az Európai Unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök vasárnap Berlinben, a német szövetségi parlamentben (Bundestag) elmondott beszédében.

A francia elnök szerint a változás az Európai Egyesült Államokban csúcsosodhatna ki, amellyel az öreg kontinens végre meghaladná az idejétmúlt nacionalizmusokat, és sutba vágná a nemzeti szuverenitások jelentős részét. Teret nyitva ezzel a modern, hatékony és demokratikus európai szuverenitásnak, melyben például egy uniós hivatal mondhatná meg, hogy egy tagállam mennyi bevándorlót köteles befogadni, vagy éppen önállóan védheti-e határait.

Ez csak töredéke a macroni víziónak, amellyel talán kudarcos belpolitikáját is igyekszik palástolni a francia elnök – hangzott el az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Kérdés, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron együttműködése képes-e új fejezetet nyitni Európa történetében, és vajon mit tartogat az uniónak az általuk elképzelt szép, új világ – mondták a műsorban.

Európai Egyesült Államokat akar Macron

A téma kapcsán Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető kutatója elmondta, Macrontól rendszeresen hallhatunk ilyen és ehhez hasonló Európa-víziókat. A kutató szerint a probléma az, hogy először az állampolgárokkal kellene ezt a kérdést megvitatni, utána pedig ki lehetne nyilatkoztatni ezeket az elképzeléseket.

Pócza István kifejtette: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem feltétlenül a legjobb példa, azonban ő korábban előállt egy ötpontos csomaggal Európa jövőjéről, amely csomagról kikérte az emberek véleményét. A kutató szerint Juncker megállapítása korrektebb és jobb volt, azonban annak az öt pontnak is voltak vitatható részei.

Hozzátette: ezzel az ötpontos csomaggal Juncker mederbe terelte a vitát. Emmanuel Macron most egyértelműen az Európai Egyesült Államok irányába szeretne eljutni – hangsúlyozta.

Macron - karikatúra (hirado.hu - Pósa Károly)

Emmanuel Macron francia elnök karikatúrája (hirado.hu/Pósa Károly)

Nemzetállami együttműködés nélküli unió?

Az alapvető probléma az, hogy a francia államfőnek sem belpolitikai, sem nemzetközi politikai szempontból nincs meg a legitimitása – jelentette ki Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. Véleménye szerint olyan utópiának tűnő gondolatok megfogalmazására törekszik a francia elnök, amelyek egyértelműen elrugaszkodnának arról a nemzetállami együttműködésen alapuló elképzelésről, ami az Európai Unió történetét végig kíséri.

Az elemző szerint Emmanuel Macron beszédéből az rajzolódik ki, hogy a gyakorlatban is bizonyított politikai példát felül akarja írni.

Elbukó félben lévő politikusok összefogása

Két olyan politikus ért egymással egyet, akik mindketten „vesztésre állnak hazájukban” – fogalmazott Pócza István. Elmondta, Angela Merkel bevallottan megbízatása végéhez közeledik, hiszen pár hete jelentette be, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. A miniszterelnöki tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kormányfői ciklusa.

Közben Emmanuel Macronnál is megfigyelhetjük, hogy pozíciója instabil, népszerűsége számottevően csökkent megválasztása óta – mondta a kutató, majd hozzátette, az európai parlamenti választásokon az emberek erre vonatkozóan is kinyilatkoztathatják véleményüket.

Pócza István kiemelte: két olyan politikus akar Európa-víziót és jövőt alkotni, akik várhatóan már nem fognak aktívan részt venni ebben az Európában.

Tóth Erik hozzáfűzte, a francia elnök népszerűsége nem túl fényes, így politikai pályafutása – a szakértő szerint – csupán jelenlegi mandátumának lejártáig tart majd.