Irán nem fél az újabb amerikai szankcióktól

 

Az Egyesült Államok a héten tervezi életbe léptetni az iráni olajszektort sújtó újabb szankciókat, Irán azonban nem fél az amerikai büntető intézkedésektől – idézte szerdán az Iráni Iszlám Köztársaság Műsorszolgáltatója (IRIB) Haszan Róháni iráni elnököt.

„A népnek bizonyosan tudnia kell, hogy a kormány nem fél az amerikai fenyegetésektől” – mondta az iráni államfő. „Az elmúlt néhány hónapban népünk nehéz időkkel nézett szembe, és lehetséges, hogy az elkövetkezendő néhány hónap nehéz lesz. De a kormány minden hatáskörét felhasználja, hogy csökkentse e problémákat” – tette hozzá. Az Egyesült Államok augusztusban az iszlám köztársaság pénzügyi rendszerét sújtó szankciókat léptetett életbe, miután Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról 2015-ben elért megállapodást.

Haszan Róháni iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Iráni elnök sajtóhivatala)

Haszan Róháni iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Iráni elnök sajtóhivatala)

Az amerikai elnök által aláírt rendelet visszaállította az Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó büntetőintézkedéseket. A második szankciós csomag november 4-én lép életbe, és az iráni kőolaj- és földgázipari ágazatot, valamint a jegybankot sújtja. A síita nagyhatalom az augusztusban életbe léptett amerikai szankciókat követően gazdasági válságba süllyedt, az iráni nemzeti valuta, a riál árfolyama rekord mélyre süllyedt a dollárral szemben a szabadpiacon. A megélhetési költségek növekedése szórványosan korrupcióellenes tüntetéseket eredményezett, helyenként kormányellenes jelszavakkal.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.