A migráció miatt pattanásig feszült a helyzet Boszniában

 

Megint gyalogosan indult meg több száz migráns Boszniában a horvát határhoz. Egyszerre több csoport, több településről is próbálkozott, sőt, a Szerbiában várakozók is elindultak. Azt mondták, hogy a Facebookon ment körbe í hír, hogy megnyitották a határokat.

A horvát határőrök mindenhol visszafordították a bevándorlókat, akik azt ígérték, visszatérnek.  Bihácson közben folytatódott az a tüntetéssorozat, amelyben a helyiek azt követelik, hogy a településről költöztessék ki a bevándorlókat, akik miatt drasztikusan romlott a közbiztonság.

Hrvatszka! Hrvatszka! – Horvátország, Horvátország – ezt kiabálták a migránsok Izacicban, a boszniai-horvát határ boszniai oldalán. Hétfőn Bihácsból csaknem száz illegális bevándorló érkezett ide azzal a céllal, hogy csoportosan átjussanak Horvátország területére.

Akár erőszakkal is horvát területre jutnának

„Menni akarok, a testvéreim Magyarországon várnak rám” – mondja ez a iraki kurd férfi. A boszniai határőrök 2-300 méterre a közúti átkelőtől feltartóztatták a migránsokat. Elvitték volna őket egy közeli befogadó központba, de ezt ők elutasították. A szabad ég alatt töltötték az éjszakát kedden pedig ismét elindultak Horvátország felé, egy részük pedig lezárta az odavezető utat.

Szerbia felől sem csökken az emberáradat

Hasonló volt a helyzet egy másik határátkelőnél, Velika Kladusánál is. De Adasevcinél, a szerb-horvát határon is többen kísérelték meg az átkelést. Mintegy 150 fős migráns csoport próbált meg hétfő este Szerbiából Horvátországba jutni. Akciójuk azonban kudarcba fulladt és a határ szerb oldalàn rekedtek. A megkérdezett migránsok azt állítják, a csoportos határátkelést a legnagyobb közösségi oldalon hirdették meg.

„Én a Facebookon olvastam arról, hogy megnyitják a határokat és könnyen átsétálhatunk egy másik országba” – mondta ez az iráni, hozzátéve eltökéltek és hamarosan annyian lesznek, hogy már nem tudják őket feltartóztatni.

Egyelőre azonban a hatóságok buszokkal elszállították őket a határátkelők közeléből. A horvát belügyminisztérium cáfolta, hogy megnyitná az ország határait. Közleményükben az áll, hogy a horvát rendőrség nem engedélyezi, hogy a határt törvényellenesen átlépjék.

Bihácsban tarthatatlanná vált a helyzet

Eközben a bosznia-hercegovinai Bihácsban, egyre nagyobb az elégedetlenség, napok óta tüntetnek a helybéliek, mert szerintük a migránsok miatt tarthatatlanná vált a helyzet. Azt követelik, hogy költöztessék ki a településről a bevándorlókat, ne engedjék, hogy újabbak telepedjenek le és állítsák vissza a közbiztonságot.

„Elvárjuk, hogy az állami intézmények végre tegyék a dolgukat és ne csak passzív szemlélői legyenek a kialakult helyzetnek, amikor a városlakók otthonára támadnak vagy kést szorítanak egy középiskolásunk nyakához, hogy elvegyék tőle a telefonját és a zsebpénzét” – mondta a tiltakozás szervezője.

Az elmúlt egy évben 15 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg körülbelül 4 ezer migráns van az országban, többségük Bihácsban. A helyieknek – saját bevallásuk szerint – elfogyott a türelmük.

„Tizenöt éves lányom van, akit ugyanaz a migráns 2-3 napja követ hazafelé az iskolából. Ez már nem Bihács. Ez egy migrációs központ. Ezt már nem lehet elviselni” – mondta egy nő. A térségben jelentősen megromlott a közbiztonság.

Akár rendkívüli állapotot is kihirdethetnek

„Mi még ételt és ruhát is adunk nekik és mindent, ami tőlünk telik, ők pedig kifosztják a házainkat. Alkoholt és kábítószert is fogyasztanak” – fogalmazott egy másik helybéli. Rendkívüli állapot kihirdetését követelik, és azt, hogy a migránsokat arányosan osszák szét az országban.