Nyomás alatt Olaszország

 

Az országot politikailag támadják az unió csúcsvezetői.

„Ha valaki, Berlinben vagy Brüsszelben, azt hiszi, hogy migránsok tucatjait szállíthatja és rakhatja ki Olaszországban engedély nélküli charterjáratokkal, jobb, ha tudja, hogy nincs és nem is lesz e célra igénybe vehető repülőtér” – fogalmazott Salvini a Twitteren közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy lezárják a repülőtereket, ahogyan a kikötőkkel már megtették.

Az olasz belügyminiszter határozott nemet mondott azokra az elképzelésekre, mely szerint Németország charterjáratokkal visszaszállítaná az Olaszországban regisztrált menedékkérőket.

Elég nagy forgalmat ígér, ha 40 ezer embert charterjáratokkal akarnak átszállítani – fogalmazott a szakértő.Úgy vélte, hogy megpróbálják lenyomni Salvini torkán ezt a javaslatot a  dublini szerződés értelmében, de a tengeri kikötőkben bevezetett gyakorlatra hivatkozva az olasz belügyminiszter ezt határozottan visszautasította.

A menekültek visszaszállításának szándéka valós – vélte, hozzátéve, hogy Angela Merkel az Európai Parlamenti választások közeledtével igyekszik javítani népszerűségén és  megpróbálja megszabadítani Németországot attól a tehertő,l amelyet ő maga szabadított rá.

Szomráky Béla szerint ez egyfajta nyomásgyakorlás Horst Seehofer belügyminiszter felé is, hogy megállapodjon az olasz miniszterelnök-helyettessel.

Molnár Anna Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, hogy az olasz kormányfőhelyettes nyilatkozatának eleget téve lezárja-e az ország az összes repülőterét abban esetben, ha Németország charter járatokkal vissza akarná szállítani az Olaszországban regisztrált menedékkérőket.

Olaszországba 2014 és 2018 között körülbelül 600 ezer illegális bevándorló érkezett, pontos adat nincs arra vonatkozóan, hogy ebből hányan jutottak el Németországba – tette hozzá.

Pénzügyi és politikai nyomás alatt Olaszországon

Az olasz kormányt támadják az uniós vezetők, legutóbb Jean Claude Juncker nyilatkozott, hogy a populista vezetők hülyék, utalva Salvini személyére – fejtette ki Szomráky Béla.

A 81 éves európai ügyekért felelős minisztert idézve elmondta, hogy piacok „jól állják az olasz helyzetet.” A német és az olasz államkötvények közötti hozam különbség azután ugrott meg, hogy az olasz parlament jóváhagyta azt hosszú távú pénzügyi tervet,  amelyek a következő évek időszakára is szól és amelyben 2,4 százalékos hiánnyal terveztek.

A szakértő szerint az előző baloldali kormányok betartották a brüsszeli költségvetési elvárásokat. A Renzi-kormány 0,8 százalékos hiánycéllal számolt és azt vállalta, hogy 2020-ra egyensúlyt teremt, míg a júniusban hivatalba lépett olasz koalíciós kormány jelezte, hogy nem engednek a 2,4 százalékos hiánytervből, amely még így is megfelel a brüsszeli elvárásoknak.

A vélekedések szerint azért nem lenne szabad ezen a szinten tartani a hiányt, mert így nagyon nehéz lesz csökkenteni az adósságot – tette hozzá Szomráky Béla.

Olaszország államadóssága Görögország után a második legnagyobb az euróövezeti tagállamok között, jelenleg 132 százalékon áll az éves bruttó hazai termékhez viszonyítva.

Molnár Anna véleménye szerint jelenleg a költségvetés megtervezése az első számú téma Olaszországban és az, hogy a kormánypárt betartja-e ígéreteit, például az alapjövedelem bevezetésével kapcsolatban – fűzte hozzá.

Megugrott Salvini támogatottsága

Salvini pártja, a Liga támogatottsága a választások óta fél év alatt megduplázódott és jelenleg 34 százalékkal a legerősebb párt Olaszországban,  amely nem kis eredmény – fogalmazott. Összehasonlításképp a 2013-as parlamenti választásokon még 4 százalékon álltak. A Liga és az M5S együttes támogatottsága 60 százalékon áll.

Felvetődik a kérdés, hogy Salvini szereplése és intézkedései látszatintézkedések, hogy növelje szavazótáborát, vagy komoly stratégiát képez. A kérdésre Szomráky Béla úgy válaszolt, hogy  mindkét állítás igaz.

„Salvini jó politikus, tartja a kapcsolatot az olasz jobbközép spiritus rectora. A 81 éves politikus arra sürgeti Salvinit, hogy hagyja ott a koalíciós kormányzást az Öt Csillag Mozgalommal és térjen vissza természetes közegébe és akkor megnyerhetik a választást”.

Egyenlőre Salvini kivár, de elképzelhető, hogy egyszínű kormánya lesz Olaszországnak.

Molnár Anna szerint a Liga az eddiginél sokkal határozottabb és agresszívebb politikai kommunikációt folytatott és ez a támogatottságában meglátszik.

Migrációellenes csomag

Sergio Mattarella olasz államfő aláírta a belügyminiszter nevével fémjelzett migrációs biztonsági törvénycsomagot, amely szigorítja a migránsok számára a menedékjog megadását – hangzott el az adásban.

Az Olaszországba érkezőket ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében.

Ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, és első fokon elítélik, elveszíti menedékjogát, és kiutasítási őrizetbe kerül. A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfosztják állampolgárságától – mondta Szomráky Béla.