Svédország felfüggesztette az ujgurok visszatoloncolását Kínába

 

A svéd hatóságok hétfőn közölték, hogy felfüggesztették az ujgurok visszatoloncolását Kínába, ahol – mint indokolták – elnyomást alkalmaznak a türk nyelvű muszlim kisebbség tagjaival szemben emberi jogi szervezetek beszámolói szerint.

„Számos emberi jogi szervezet adatai azt mutatják, hogy romlott az ujgurok helyzete az utóbbi időkben” az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen – indokolta a döntést a svéd migrációs hivatal az AFP francia hírügynökségnek továbbított határozatában. A visszatoloncolás felfüggesztése a „Hszincsiangból érkezett egyéb kisebbségi csoportok tagjaira is érvényes” – tette hozzá a svéd ügynökség egyik szóvivője, további részletek közlése nélkül.

A körülbelül 22 millió lakosú Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület lakosságának csaknem fele ujgur, akik közül sokan panaszkodnak arra, hogy a – lakosság csaknem másik felét kitevő – han kínaiak diszkriminációban részesítik őket.

Az AP amerikai hírügynökség a nyár elején írt arról, hogy feltételezhetően több mint egymillió ujgurt tartanak vádemelés nélkül fogva átnevelő központokban Hszincsiangban, hogy átalakítsák politikai gondolkodásukat, és elérjék náluk, hogy hitüket a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre cseréljék. Az AP szerint a kínai hatóságok az ujgur gyermekeket sem kímélik az „átneveléstől”, az utóbbi években több ezer úgynevezett „két tannyelvű” iskolát és óvodát építettek, ahol a nem han kínai gyerekeket a mandarin kínai nyelv használatára kötelezik, és az ország valamint a párt iránti szeretetre nevelik őket.

A hivatalos kínai álláspont szerint az említett iskolák célja segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken, állításuk szerint milliókat (1 jüan = 40 forint) áldoznak arra, hogy kiemeljék a hszincsiangiakat a szegénységből, és hogy letérítsék őket a terrorizmushoz vezető útról.

 Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn felszólította Pekinget, hogy ismerje el a csaknem egymillió muszlim „tömeges elnyomását” Hszincsiangban. Az AI új jelentésében, amelyben a táborokba internált emberek is megszólalnak, a jogvédő szervezet azzal vádolja Pekinget, hogy a tömeges internálást, jogsértő megfigyelést, kényszerített politikai indoktrinálást és kulturális asszimilációt hajt végre.

Peking tagadja ezeket a vádakat, de az AFP megjegyzi, hogy egyre több bizonyíték lát napvilágot ezeknek a táboroknak a létezéséről, mind hivatalos dokumentumok, mind azoknak a tanúvallomásainak a formájában, akiknek sikerült megszökniük.