Hatalommal való visszaélés a Sargentini-jelentés

 

Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorlóország – ezt mondta Orbán Viktor az Európai Parlamentben, a Sargentini-jelentésről szóló vitában. Azt is megígérte, hogy hiába a hazug vádak és a fenyegetőzés, nem enged a magyar kormány a bevándorláspárti erők zsarolásának.

Kedden vitázott az Európai Parlament (EP) a Judith Sargentini, holland zöldpárti politikus által készített különjelentésről, amely többek között a magyarországi jogállamiságot bírálja.  A vitán több EP-képviselő is felszólalt.

Orbán Viktor felszólalásában kijelentette: „azért állok most itt és védem meg a hazámat, mert a magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség és Európa becsület kérdése. A miniszterelnök szerint a jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.

A plenáris ülésen Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország döntéseit a választók hozzák meg a parlamenti választásokon. A jelentés készítői azt állítják, hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje mi az érdeke.

Ténybeli tévedésekkel teli jelentést

A miniszterelnök kiemelte: a Magyarországról szóló jelentés harminchét súlyos ténybeli tévedést tartalmaz és olyanok írták, akik az alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Orbán Viktor hozzátette: minden nemzetnek és tagállamnak joga, hogy eldöntse, miképp rendezi be a saját életét a saját országában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a mai eset az első az Európai Unió történetében, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit.

A kormányfő a vita utáni nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Parlamentben a döntés már megszületett, meg fogják szavazni a jelentést, aminek – ahogy fogalmazott – meglesz a kétharmada és megpróbálják kizárni a Fideszt az Európai néppártból.

Az Európai Parlament plenáris üléséről készült percről percre cikkünket ide kattintva megtekintheti.

Tapasztalatot szerzett a magyar kormány a vitákban

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában kijelentette: a nyolc év küzdelem során az ember sok tapasztalatot szerez, nem először fordult elő az európai parlamentben és a magyar belpolitikában is, hogy demokráciára azok hivatkoznak, akik annak alapvető szabályait nem tartják be. A meglepetésfaktor nagyon korlátozott ebben a mai ügyben. A kritika ettől még jogos. A szakértő véleménye szerint nem lehet úgy számon kérni elveknek és értékeknek teljesülését vagy hiányát kritizálni, hogyha valaki nem tartja tiszteletben a saját eljárásában ezeket az elveket és értékeket.

Számos elemző és politikus elmondta, hogy amennyiben a jelentés tartalmát vizsgáljuk, a kettős mércétől az abszurd tárgybeli tévedésekig több mindent is megtalálható. Aki ezt végig olvassa, és jóérzésű ember, az nem fogja elfogadni – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Gúnyirat?

Az Alapjogokért Központ igazgatója kijelentette: Judith Sargentininek jogi végzettsége nincs, mégis jogi megállapításokat tett. Törcsi Péter szerint a mai felszólalók között volt olyan, aki teljesen egyetértve a magyar kormány és miniszterelnök álláspontjával, felismerte, hogy nem egy jogi dokumentumról van szó, hanem politikai gúnyiratról.

Nem igazán volt szükség arra, hogy akár Sargentini vagy azok, akik támogatólag befolyásolták a jelentés elkészítését jogi végzettséggel rendelkezzenek. Az elmúlt nyolc évben a magyar kormány nagy tapasztalatot szerzett a politikailag motivált, jogi köntösbe bújtatott eljárások kezelésében – fejtette ki Törcsi Péter.

A működési alapelvek sérülhettek

Mráz Ágoston Sámuel szerint a vita az Európai Unió (EU) működéséről szól. Annak az EU-nak a működéséről, ahol szemben mondjuk egy tagállammal, például Magyarországgal, ahol egyértelmű többségi felhatalmazása van egy politikai erőnek, az EU-ban senkinek nincs egyértelmű legitim felhatalmazása. A működés alapelve tehát, hogy kompromisszumokat lehessen kötni, amihez két feltételnek kell teljesülnie – fejtette ki a Nézőpont Csoport vezetője.

Az egyik feltétel az, hogy legyen egyeztetés a felek között, legyen egy tisztességes eljárás, ahol, meg tudnak állapodni. Másrészt ha pedig megköttetik egy megállapodás, akkor azt szentírásnak kell tekinteni – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel. Hozzáfűzte, ez a kettő alapelv, az unió működésének mechanizmusa sérült az eljárás során.

Durva beavatkozás a magyar viszonyokba

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a Sargentini-jelentés körül kialakult helyzetet úgy lehetne összefoglalni, hogy ami történik, az hatalommal való visszaélés, durva beavatkozás a magyar viszonyokba – mondta az M1 Ma este című műsorában az alkotmányjogász.

Úgy fogalmazott: nyilvánvaló, hogy az EP-nek erre nincs joga. Sokan felhívták a figyelmet arra, hogy ez a jelentés még nem kész, és Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke is elismerte, hogy vannak kérdések, amelyekben még a bizottság sem látja indokoltnak a legsúlyosabb szankciót – jegyezte meg.

A keddi EP-vitáról azt mondta: nem volt kíméletes az a „bevándorláspárti politikustömeg” – amely már korábban is kifejezte Magyarországgal szembeni ellenérzését – sem az országgal, sem a kormányzat jelen lévő képviselőivel szemben. De – emelte ki ifjabb Lomnici Zoltán – egy erős felhatalmazással, stabil többséggel rendelkező kormányzat vezetőjének nemcsak joga, hanem kötelezettsége is „felvenni a kesztyűt”.