Seehofer bizakodó: Tovább erősödött Bajorország biztonsága

 

Tovább erősödött Bajorország biztonsága a tartományi határrendőrség felállításával – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter hétfőn a bajor-osztrák határon tett látogatásán az új rendőrségi szerv munkájának első időszakát értékelve.

A miniszter a Saalbrücke határátkelőnél tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a júliusban felállított bajor határrendőrség támogatása révén „még sűrűbb a szövetségi rendőrség ellenőrzési hálózata”, ami tovább erősítette a közbiztonságot Bajorországban.

Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy az ötszáz fővel dolgozó új rendőri egység munkájának is tulajdonítható, hogy jelentősen visszaesett az illegális határátlépések és a Bajorországba érkező menekültek száma.

A német államhatár igazgatásáért felelős szövetségi rendőrséget támogató, de önállóan eljáró bajor határrendőrség a megalapítása óta eltelt csaknem két hónap alatt 1750 feljelentést tett. Több mint 220 esetben illegális határátlépés, 125 esetben okirat-hamisítás, köztük útlevél-hamisítás miatt. További csaknem 500 esetben kábítószerrel visszaélés, nagyjából 100 esetben a fegyverek használatáról szóló jogszabályok megsértése, mintegy 700 esetben a közlekedési szabályok megsértése miatt jártak el.

 A határrendőrség „rugalmas ellenőrzéseket” végez, mindig más-más helyszínen és időpontban, így „a bűnözők nagyon nehezen tudják előre felmérni”, hogy hol ütközhetnek rendőrökbe – emelte ki Joachim Herrmann.

Az egyenruhás és a civil ruhás egységek feladata nemcsak a határátkelők forgalmának ellenőrzése, hanem az úgynevezett mélységi ellenőrzés is. A határtól számított 30 kilométeres övezetben a közutak mellett a vasúti hálózat forgalmát is ellenőrzés alatt tartják – áll a tartományi belügyminisztérium közleményében.

Hozzátették, hogy a mélységi határellenőrzés „bajor sikermodelljét” még tovább fejlesztik, az új rendőri szervezet létszámát a következő öt évben rendre száz fővel növelik, így 2023-ban már ezer rendőr védi majd Bajorország határát. A bajor-osztrák határon – ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot – 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az állandó határellenőrzést a nemzetközi migrációs válság miatt.