Új fegyverkezési versennyel áll szemben a világ

 

Minden idők legnagyobb védelmi költségvetését írta alá Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. Amerikában így 716 milliárd dollárt költenek majd a védelemre. Emelik a hadseregnél dolgozók bérét és a rakétavédelmi rendszert is fejlesztik. Az orosz kormányt aggasztja az Egyesült Államok rekordméretű katonai költségvetése.

Donald Trump amerikai elnök aláírta hétfőn a 716 milliárd dolláros védelmi költségvetésről szóló törvényt, amelyet augusztus elején mind a képviselőház, mind a szenátus többséggel elfogadott.

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára az M1 Ma este című műsorában elmondta, irdatlan mennyiségű ez a pénz, azonban fontos tudni, hogy az Egyesült Államok GDP-jének csupán a 3,2 százaléka. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az USA milyen kihívásokkal áll szemben, illetve azt, hogy az előző évi költségvetés 700 milliárdos volt, akkor ez nem egy óriási emelkedés.

Donald Trump amerikai elnök az aláírt 716 milliárd dolláros védelmi költségvetésről szóló törvény dokumentumával (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

A professzor szerint megfordult a fenyegetettség értékelése. Korábban az Egyesült Államok számára a terrorizmus jelentette a legnagyobb fenyegetést, azonban most már Oroszországot, Kínát, Észak-Koreát, Iránt és a globális terrorizmust tekinti fő fenyegetésnek – mondta.

Kis-Benedek József szerint ez érdekes tény, hiszen soha a szeptember 11-i terrortámadás óta nem volt még ilyen az Egyesült Államok történetében, ami egy újabb hidegháború előszele lehet.

Nagy különbség az államok között

Amennyiben összehasonlítjuk Kína és az USA költségvetését, láthatjuk, hogy előbbié 176 milliárd, utóbbié 716 milliárd. A többi országhoz viszonyítva tehát az Egyesült Államok költségvetése annyi, mint Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán és Szaúd-Arábia összköltségvetése.

Az Egyesült Államok körülbelül 1,3-1,4 millió fegyveres katonát tart el a világon, de számuk Európában csökkent az elmúlt időszakban, ami érdekes, hiszen Oroszországot tartják a legnagyobb ellenfélnek – fogalmazott Kis-Benedek József.

Véleménye szerint nem szárazföldi és légierőről van szó, hanem arról, hogy aszimmetrikus műveletekre készülnek, és szeretnék megerősíteni a kelet-európai területeiket. Ezt a megerősítést azonban nem sietik el, hiszen szeretnék, ha Európa is támogatná őket ebben. E mögött áll például az, hogy az Egyesült Államok felszólította a NATO-tagországokat a védelmi költségek betartására.

Kis-Benedek József szerint izgalmasak a költségvetésre érkezett orosz reakciók, illetve az is, hogy Amerikában meglepően egyhangúan fogadták el a tervezetet, jól működik tehát a Trump-diplomácia. Az oroszok számára ez egy fegyverkezési versenyre való felhívás, amibe ők bele mennek, hiszen nem tudnak mást csinálni.

„America first”

Donald Trump az „America first” irányvonalat követi a katonai költségvetés alkalmazása során is. Kis-Benedek József szerint egy új fegyverrendszer kifejlesztéséről van, illetve lesz szó a jövőben, 2020-tól. Akár még az űrhadviselési terveket is megvalósíthatja Trump.

Bár nemzetközileg megállapodtak abban, hogy a világűrt csak békés célokra használják, Trump elszánt tervét illetően, amennyiben megvalósítja az űrhadászati terveit, komoly belső vitákra számíthatunk az országok között és az országokon belül egyaránt – mondta a professzor.

Egymásra mutogatnak

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a költségvetés elfogadása után kijelentette: az orosz kormányt aggasztja az Egyesült Államok rekordméretű katonai költségvetése, valamint az, hogy Washington felfüggeszti az együttműködés finanszírozását a Nyitott Égbolt-szerződés keretében –hangzott el a műsorban.

Ennek kapcsán a szakértő elmondta, ebben az esetben folyamatos az egymásra mutogatás, hogy vajon kié lehet a felelősség. A Nyitott Égbolt-szerződés egy bizalomerősítő intézkedés, egy olyan kapcsolat az országok között, ami a bizalomerősítést szolgálja, és ennek gyakorlati jelentősége is van – hangsúlyozta Kis-Benedek.

Véleménye szerint a fegyverkezési verseny egy új szakaszával nézünk szemben, hiszen kijelentették: Oroszország a katonai tervezésben figyelembe fogja venni az új amerikai katonai büdzsét, és megbízhatóan szavatolja majd saját biztonságát.