Katonai parádéval ünnepelték Párizsban a francia nemzeti ünnepet

 

Hagyományos módon katonai pompával ünnepelte legnagyobb nemzeti ünnepét, az 1789-es nagy francia forradalom kezdetének, a Bastille bevételének napját szombaton Franciaország.

Párizs legelőkelőbb sugárútján, a Champs-Élysées-n díszszemlét tartottak, melyen mintegy 4300 katona vonult fel Emmanuel Macron elnök, a kormány tagjai és több ezer néző szeme előtt. A parádén 250 lovat és 220 katonai járművet is lehetett látni.

Az égbolton a francia légierő 64 harci gépe rendezett bemutatót. Kilenc Alpha Jet repülőgép a francia trikolór színeit – kék-fehér-piros – mintázó füstcsíkot húzott maguk után. A színpompás látványosságba egy kis hiba is becsúszott, ugyanis az egyik gép kék helyett piros színű füstöt engedett ki magából.

Szombat este hagyományos módon nagy tűzijátékot rendeznek az Eiffel-toronynál.

Az ünnepségek hatalmas rendőri biztosítás mellett zajlanak, országszerte 110 ezer rendőr és csendőr vigyáz a biztonságra, Párizsban és agglomerációjában 12 ezer rendfenntartót vezényeltek a közterekre.

Tavaly Donald Trump amerikai elnök volt a díszvendég, idén Li Hsien Lung szingapúri miniszterelnök és Kono Taro japán külügyminiszter érkezett az ünnepségre magas rangú külföldi vendégként.

Nizzában a két évvel ezelőtti véres terrortámadás áldozataira emlékeztek. 2016. július 14-én egy tunéziai származású iszlamista merénylő teherautóval hajtott az ünneplő tömegbe, 86 embert megölve. A Francia Riviéra leghíresebb városában a megemlékezés miatt a hagyományos tűzijáték elmarad.