Heves reakciók a Sargentini-jelentésre

 

„Szép munka volt, Judith!” – így gratulált az interneten saját pártja a holland EP-képviselőnek, Judith Sargentininek, azért, hogy a vezetésével elkészült a Magyarországot elítélő jelentés. Volt olyan olvasó, aki úgy reagált: „Sargentini egy képmutató, zöldbaloldali kísértet”. Más egyszerűen „Soros György rabszolgájának” nevezte a képviselőt – hangzott el az M1 kedd esti híradójában.

„Szólásszabadság, demokrácia, az oktatás szabadsága, független igazságszolgáltatás. Kiállunk ezen értékek mellett. Egész Európában és Magyarországon is. Szép munka volt Judith!” – büszkén tette közzé a Twitteren a holland Zöld Baloldal Párt, hogy EP-képviselője, Judith Sargentini Magyarországról készített jelentését elfogadta a LIBE bizottság.

Arra azonban valószínűleg nem számítottak, hogy micsoda bírálatözönt indítanak el ezzel, elsősorban saját választóik, a hollandok részéről. Sokan szembeállították a holland helyzetet a magyarral, és szerintük utóbbi lényegesen jobb képet fest.

„Hollandiában a helyzet rosszabb, mint Lengyelországban vagy Magyarországon. Melyik az az ország, ahol nincs is alkotmánybíróság? Ja, tényleg, Hollandia. És hol nem ellenőrzik a bírák politikai semlegességét? Hollandiában” – írta az egyik kommentelő.

„Hollandiában, Németországban és Franciaországban nincs jogállamiság, a többségi társadalmat elhallgattatják. Az igazságszolgáltatás és a törvényhozás képtelen megbirkózni a terjedő bűnözéssel, hogy a korrupt politikusokról ne is beszéljünk” – írja egy másik, majd hozzátette: „és ezek után arrogáns módon ítélkeznek Orbán felett? Írjanak ki itt népszavazást, meglátjuk, mire megy a zöldbaloldali ideológia”.

Majd többen személyeskedő hangnemben bírálták a jelentés készítőjét: „Sargentini egy képmutató zöldbaloldali kísértet”. Más egyszerűen „Soros György rabszolgájának” nevezte a képviselőt.

Egy kommentelő pedig csak annyit kérdezett: „mennyit kaptál Sorostól?” Majd magát az Európai Parlamentet, a magyarokkal szembeni eljárást bírálták sokan. Egyikük azt írta, „az Európai Unió egy diktatúra, amelyet diktátorok irányítanak, ez nem demokrácia”.

Egy másik pedig úgy fogalmazott: „az Európai Parlament, amely egyre kevesebb embert érdekel, ítéletet mond egy szuverén ország belpolitikájáról, amely országban a szavazók többsége törvényes kormányt választott. Nevetséges!”

A címlapi kép illusztráció.