Gyarmati: Változóban van a mértékadó uniós országok politikája

 

Magyarország bizonyos értelemben véve nekünk dolgozik az unió külső határának védelmével – mondta a német kancellár az ARD német országos köztelevízióban. Angela Merkel kijelentése meglepő, a magyar migrációs politikáról az elmúlt években nem sok pozitívum hangzott el a hivatalos német közbeszédben.

Ma már Angela Merkel is azt mondja, hogy hiba volt korlátozás nélkül beengedni azokat a menekülteket, akik nem jogosultak a menekültstátuszra – közölte Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Amikor váratlanul rázúdul egy ilyen probléma egy országra, ott útkeresés folyik, hogy megtalálják a megfelelő módszereket annak kezelésére. Úgy tűnik, Európa afelé halad, hogy kialakuljon egy közös uniós politika az illegális bevándorlással kapcsolatban – mondta Gyarmati.

Angela Merkel német kancellár (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Angela Merkel német kancellár (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Merkel elismerte, olyan módszerekre van szükség, amelyek talán a korábbi hozzáállásban nem voltak elfogadhatók, és rájött arra, hogy bizonyos mértékben az elveinket kell a valósághoz igazítani – vélekedett a szakértő.

Seehofer a kitoloncolás felgyorsítását célozná

Horst Seehofer német belügyminiszter a migráció megállítását és a kitoloncolás felgyorsítását célzó tervén dolgozik. Ezt a tervet hétfőn ismertették volna, azonban ezt elhalasztották. Elemzők szerint ennek az lehet az oka, hogy Seehofer és Merkel között komoly vita van a tervvel kapcsolatban. Nem biztos viszont, hogy a német kancellár támogatna egy ennyire szigorú tervet – hangzott el.

Horst Seehofer német belügyminiszter a migrációról és a menekültügyről beszél a német parlament (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Horst Seehofer német belügyminiszter (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Gyarmati István azt mondta: Bajorország a legexponáltabb állama Németországnak a migráció szempontjából, valamint választások lesznek, így Seehofer, érthető módon, „erőt akar mutatni”, illetve ezzel próbálja megakadályozni a szélsőséges AfD előretörését, ami egy mindenki által támogatandó törekvés.

Hasonló események zajlanak Franciaországban

Emmanuel Macron francia elnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlamentben (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Merkelnek Hamburg, valamint az észak-német államok álláspontját is figyelembe kell vennie, jelenleg a pártokon belüli kompromisszumkeresés folyik, ami ha sikerül a németeknek, akkor az útmutatást jelenthet arra, merre felé menjen a közös európai politika – vélekedett Gyarmati István.

Hasonló események zajlanak Franciaországban, ahol Macront baloldalról bírálják, hogy a francia államfő jobboldalivá vált a most elfogadott migrációs törvénycsomag nyomán – közölte. Alakulóban, illetve változóban van a mértékadó országok politikája, ami megmutatja majd, merre haladjon a közös uniós politika – fűzte hozzá.