Új urándúsító létesítményt avattak fel Iránban

 

Új urándúsító létesítményt avatott fel szerdán a közép-iráni Natanz városban az iszlám köztársaság atomügynökségének vezetője, Ali Akbár Szálihi.

Szálihi az állami televízióban sugárzott avató után elmondta, hogy az urándúsításhoz használt centrifugák építésére szolgáló létesítményt még az iráni atomprogram korlátozását célul tűző többhatalmi megállapodás 2015-ös létrejötte előtt kezdték el építeni. Az atomügynökség vezetője reményének adott hangot, hogy a natanzi létesítményben egy hónapon belül elkészülnek az első, legújabb centrifugák, amelyek a nukleáris egyezménybe foglalt iráni kötelezettségeknek megfelelően fognak működni.

A Teherántól mintegy 250 kilométerre fekvő Natanzban olyan földalatti létesítmények vannak, melyeket majdnem 8 méter vastagságú beton körül ölel, védelmet biztosítva az esetleges légicsapásoktól – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Az Iráni Atomenergia Szervezet kedden jelentette be, hogy az iszlám köztársaság megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot, s erről levélben értesíti az iráni kötelezettségeket ellenőrző Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ). A levélben állítólag tudatták, hogy Irán megkezdi az urán-hexafluorid (UF6) előállításához szükséges kapacitásnövelés folyamatát.

Az iráni lépés előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője hétfőn figyelmeztetett, hogy amennyiben az atomalku „maradó” aláíró felei nem tudják az egyezménnyel járó gazdasági előnyöket biztosítani Irán számára, Teherán növelheti urándúsító képességét. Az urándúsítás azt jelenti, hogy növelik a hasadó (U 235-ös) izotópok arányát a természetes uránban, hogy lehetővé váljék benne a nukleáris hasadás láncreakciója.

A dúsítás egyik technikája a centrifugálás, amelynek során a természetes uránból – különféle finomítási eljárások után – nyert urán-hexafluorid gázt bevezetik a centrifuga hengereibe, ahol a nehezebb (U 238-as) molekulák a centrifuga peremére csapódnak, a könnyebb (U 235-ös) molekulák pedig a közepén maradnak. A 2015-ben született atomalkuban Irán vállalta, hogy az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák számát tíz éven belül kétharmadára csökkenti. Akkor Iránban 19 ezer centrifuga volt, azonban közülük kevesebb mint tízezer működött.