Az erősödő antiszemitizmus veszélyére figyelmeztet Bejamin Netanjahu

 

A muszlim bevándorlás miatt egyre erősödő antiszemitizmus veszélyére figyelmeztetett Párizsban az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahut fogadta a francia elnök is, aki arról beszélt: Franciaország elkötelezett az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemben.

Emmanuel Macron francia elnök néhány órával az után fogadta hivatalában az izraeli miniszterelnököt, hogy Irán jelezte: megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

A tárgyalás legfontosabb témája is Irán volt. Az után, hogy az Egyesült Államok kilépett a Teheránnal kötött atomalkuból, az Európai Unió kiállt a megállapodás mellett. Ennek viszont nem örül Izrael, ezért most megpróbálja rávenni az európai vezetőket, hogy változtassanak álláspontjukon. Benjamin Netanjahu meggyőződése szerint ugyanis Teheránnak az urándúsító kapacitást növelő fenyegetései arra utalnak, hogy még mindig Izrael elpusztítását tervezi.

Macron ugyanakkor óva intette az iráni atomprogramban érintett feleket a feszültség fokozásától.

Csaknem mindennaposak az antiszemita támadások

Az izraeli államalapítás 70. évfordulójára rendezett párizsi kiállítás megnyitóján Benjamin Netanjahu az egyre erősödő antiszemitizmusra is figyelmeztetett.

Elemzők szerint ma már ez az egyik legégetőbb kérdés Franciaországban, hiszen a bevándorlás miatt több nagyvárosban a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek. Nemrég történt, hogy egy muszlim férfi több késszúrással megölte szomszédját, egy 85 éves holokauszt-túlélő nőt, majd rágyújtotta a lakást.

Az esetet követően tízezrek tiltakoztak Párizsban egy csendes meneten az antiszemitizmus ellen. Ismert közéleti személyiségek egy kiáltványt is megfogalmaztak az iszlamista antiszemitizmus ellen. Azt írták: egyes városrészekben már olyan gyakoriak az antiszemita támadások, hogy gyakorlatilag csendes etnikai tisztogatás zajlik, a média pedig ezt próbálja elhallgatni. Becslések szerint az elmúlt 10-15 évben ötven-hatvanezer zsidót inzultáltak Franciaországban.

A migráció miatt megnövekedett antiszemitizmus nemcsak Franciaországba van jelen, hanem más nyugat-európai államban, így Németországban is. A közelmúltban Berlinben több tízezren tiltakoztak a jelenség ellen.