Újabb svédországi településen hív imára a müezzin

 

Újabb mecset kapott engedélyt Svédországban arra, hogy hangosbeszélőn hívja imára a muszlim híveket. A hatósági döntést komoly, országos vita előzte meg – a lakosság többsége szerint ugyanis a lépés veszélyezteti a világi társadalmi berendezkedést.

Először hangzik fel a megafonból az adzán, a müezzin imára hívó éneke ezen a településen. A sokak által videón is rögzített pillanatokban semmi szokatlan nem lenne, ha a felvétel nem Svédországban készült volna:

A dél-svédországi Växjö település központjától nem messze található imaház müezzinje május közepe óta hirdeti hangosbeszélőn a péntek déli ima közeledtét. A 66 ezres városnak ebben a főként bevándorlók lakta negyedében már eddig is érezhető volt a muszlim hatás – nem véletlenül hívják Arab-negyednek. Egyike ez a svéd rendőrség által speciálisan kitett területeknek, más néven no-go zónának nevezett városrészeknek.

A helyi muszlim alapítvány februárban kért engedélyt a megafon használatára. A döntést a rendőrségre bízták, mondván, ők felelnek a csendrendelet betartásáért. Utólag azonban a helyi városvezetés és a parlamenti képviselők is úgy látják, hibáztak. A kereszténydemokrata párt elnöke sajnálatosnak nevezte a lépést, és felszólította a helyi képviselőket, hogy a támadják meg a döntést – hangzott el az M1 szombat esti Híradójában.

A Växjö-i polgármester szerint a müezzin éneke nem egyeztethető össze Svédország világi berendezkedésével és az imára hívás nem erősíti a muszlim bevándorlók integrációját. Épp ellenkezőleg, a rendőrség azt kockáztatja, hogy a döntésével csak mélyíti a közösségen belül már most is nyilvánvaló ellentéteket.

Egy márciusi, országos felmérés szerint a svédek 60 százaléka szerint tiltani kellene a mára három városban is felhangzó imára hívó éneket. A muszlimok viszont a Växjö-i sikeren felbuzdulva egyre több helyen szerelnének fel hangosbemondókat.

Bár a mecset hangosbemondójának felszerelése előtt a környékbeliek véleményét a rendőrség nem kérte ki, korábban a helyi katolikus plébánosnak azt javasolták: ne adja be azt a kérvényt, amelyben a templom harangjának delenkénti megkongatására kér engedélyt. Ezt ugyanis, a helyi lakók várható tiltakozása miatt úgyis elutasítanák – tudósított az M1 híradója.