Európa furcsa halála – interjút adott az M1-nek a világhírű író, Douglas Murray

 

Az európai országoknak kellene megfizetniük azokat a hibákat, amelyekért csak és kizárólag Brüsszel és Berlin a felelős az író szerint. Az európaiak többsége nem ért egyet a korlátlan befogadással, de kevés olyan fórum van, ahol nyíltan beszélhetnek erről – mondta Murray.

Néha az az érzésem, hogy Berlinben és Brüsszelben úgy tekintenek Európára, mint egy sakktáblára, kényük-kedvük szerint pakolgatnak dolgokat, embereket vagy éppen felelősséget egyik helyről a másikra – mondta a kötelező migrációs kvóták ötletéről az M1-nek adott exkluzív interjúban Douglas Murray.

A világhírű írónak tavaly jelent meg legújabb, azonnal a bestseller listák élére ugró könyve, az Európa furcsa halála – bevándorlás, identitás, iszlám címmel.

Douglas Murray szerint Európa vezető politikusai gyávák, nem merik felvállalni azokat a vitákat, illetve döntéseket, amelyekkel meg lehetne oldani a migrációs válságot, mert ahhoz be kellene ismerniük, hogy az ő hibájukból szenved Európa. Sőt, annak a következményeit is le akarják dobni magukról.

A Douglas Murray-vel készült interjú teljes egészében szombaton este 18.45-től látható az M1-en.

Az európai országoknak kellene megfizetniük azokat a hibákat, amelyekért csak és kizárólag Brüsszel és Berlin a felelős. Hoztak egy döntést a határok megnyitásáról, amely egész Európára hatással volt, és lesz még nagyon-nagyon hosszú ideig. Szerintem furcsa azt mondani, hogy hibáztunk, de ti fizessétek meg – mondta Douglas Muray.

Orbán Viktor volt az egyetlen, aki nemet mert mondani Angela Merkelnek és Brüsszelnek – emlékeztetett az író. Hozzátette, 2015 után sok uniós vezetőtől megkérdezte, ha nem lett volna senki, aki ellenkezni mert volna a merkeli ideával, akkor hol tartanánk most, vajon milyen számokkal kellene most a kötelező kvótákat bevezetni.

Az európaiak többsége nem ért egyet a korlátlan befogadással, de kevés olyan fórum van, ahol nyíltan beszélhetnek erről – mondta Murray, aki szerint emiatt is fontos az a nemzetközi konferencia, amelyet a jövő héten rendeznek meg Budapesten Európa jövője címmel. Az író szerint pedig éppen ez a jövő került óriási veszélybe.

Európa lakossága azokból fog állni, akik éppen akkor itt vannak a kontinensen, és ha ez az áradat nem csökken vagy áll meg, Európa nem is fog hasonlítani arra, ahogy mi most ismerjük. A század végére Kína kínai lesz, India indiai lesz, Európa pedig olyan lesz, mint az ENSZ, vagyis a világból mindenhonnan lesznek emberek összekeveredve.

Hozzátette, vannak, akik ilyen Európára vágynak, és szerinte sokan vannak, talán többen is, akik bánni fogják, hogy az a hely, amely egykoron az otthonuk volt, már nem lesz az többé.