A párizsi merénylő esete nem egyedi

 

A Trump-adminisztráció nagy vihart kavaró lépése nem fogja növelni a terrorizmust – véli Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. A párizsi késes támadás kapcsán megjegyezte, hogy a merénylő látszólag integrálódott, de valamiért mégis fundamentalistává, majd terroristává vált.

Nem volt szervezett merénylet a szombat esti párizsi késes támadás – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Megjegyezte, a Csecsenföldről származó merénylő szülőhelyén is jelentős küzdelem folyik a radikális muszlimokkal szemben.

A szakértő emlékeztetett, hogy a 21 éves támadó nyolc éve kapott francia állampolgárságot, és látszólag vagy ténylegesen is integrálódott, de valamiért mégis fundamentalistává, majd terroristává vált, ami az elmúlt évek tapasztalatai szerint sajnos nem egyedi eset.

Gyarmati István úgy látja, hogy a férfinak vélhetően a földi életben voltak problémái, és menekülésnek látta ezt az utat. Mint fogalmazott: perspektívát jelenthet számára, hogy a mennyországba jut, és ott több tucat szűz vár rá, amennyiben valóban hisz a radikális mecsetekben elhangzó szónoklatokban.

Trump lépése miatt nem fog növekedni a terrorizmus

Az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözésével kapcsolatban kiemelte: ez a lépés nem fogja növelni a terrorizmust, amelynek szintje elég magas. A terrorizmus esetében egyébként is a bizonytalansági faktor a legrosszabb, hiszen szinte bárki bármikor áldozatul eshet – mutatott rá a szakértő.

Az al-Kaida számára Washington lépése csupán ürügyként szolgál arra, hogy újból megismételje felhívását az amerikai célpontok elleni támadásra – mondta Gyarmati István. Hozzátette: az al-Kaida nem olyan erős, mint korábban volt, de sokkal erősebb, mint szeretnénk, hogy legyen.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Iszlám Állam meggyengülésével párhuzamosan úgy tűnik, hogy az al-Kaida visszatérőben van, bár a Szaúd-Arábiából érkező támogatások jelentős mértékben lecsökkentek, hiszen az új szaúdi kormányzat erősen küzd a terrorizmust anyagilag támogató állampolgárai ellen. Ennek ellenére a 2001. szeptember 11-i merényletet elkövető terrorszervezettel továbbra is számolni kell – igyekezett leszögezni a szakértő.

Az amerikai nagykövetség átköltöztetését jelképes döntésnek tartja, amely fontos üzenetet hordoz. A külképviselet Jeruzsálem nyugati, az ENSZ által is izraeli területként elismert részére kerül, ami mozgásteret biztosít az amerikai diplomáciának a jövőbeni kiegyezés kapcsán – jegyezte meg a szakértő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy hiába keltett nagy viharokat Trump korábbi bejelentése, nem lett felkelés vagy intifáda a palesztin területeken.

Nehéz felvenni a harcot a terrorizmus finanszírozásával

A múlt heti olasz sajtóhírekre, miszerint Magyarországról is érkezhettek pénzügyi források terrorszervezetekhez szkeptikusan nyilatkozott. Hiba lenne kész tényként kezelni az információt, amíg nincs bizonyíték rá – mondta. A bűnözők abból élnek, hogy a szabályokat kijátsszák – tette hozzá Gyarmati István. Szerinte az sem biztos, hogy bankon keresztül történt az átutalás, az is lehet, hogy az iszlám bankrendszeren belül.

Tízezer euróig különösebb ellenőrzés nélkül lehet utalni, így az is elképzelhető, hogy több kis részletben vitték ki a pénzt. A bűnözők mindig megtalálják az utat, de minél több a nehézség, annál nehezebben megy ez nekik – hangsúlyozta a szakértő.