Berlusconi egy bírósági ítélet szerint ismét betölthet politikai tisztséget

 

Silvio Berlusconi hatéves tilalom után ismét betölthet politikai tisztséget, így döntött egy milánói bíróság, helyt adva a 2011-ben adócsalás miatt elítélt négyszeres volt olasz miniszterelnök kérelmének – írta szombati számában a Corriere della Sera című milánói napilap.

A 81 éves médiavállalkozónak eredetileg 2019-ig kellett volna várnia erre. Olaszországban a büntetés letöltése után három évvel lehet az elítéltnek rehabilitálásért folyamodnia. Berlusconi 2015 márciusában egy Milánó közeli idősek otthonában végzett tíz hónapos közmunkával kiváltotta az adócsalás miatt jogerősen kirótt egyéves börtönbüntetését.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán is kérvényezte a politikai hivatal betöltése tilalmának feloldását, de azt nem lehet tudni, hogy a strasbourgi törvényszék mikor hoz ítéletet ügyében.

A tilalom miatt Berlusconi nem indulhatott a március 4-ei parlamenti választáson, amelyen a jobbközép választási szövetség – benne Berlusconi Hajrá Olaszország (FI) pártjával – 36 százalékkal az első helyen végzett, de nem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget.

Jelenleg végső stádiumban vannak a választási szövetséghez tartozó Liga és a pártként a választásokon az első helyen végzett populista Öt Csillag Mozgalom közötti koalíciós tárgyalások, amelyek kudarca esetén új választásokat tarthatnak. Ezeken már Berlusconi is indulhatna.

A többszörös volt olasz kormányfő jogerős bírósági ítélete miatt parlamenti képviselői helyét 2013-ban elveszítette.