Az osztrák házelnök vitát kezdeményezne az európai iszlámról

 

Vitát kezdeményezne az európai iszlámról Wolfgang Sobotka konzervatív osztrák házelnök, aki az Európai Unió tagállamai házelnökeinek keddi találkozóján mondott beszédet Tallinnban.

„Nem fogjuk tudni elkerülni a vitát az európai iszlámról annak érdekében, hogy védelmünkbe vehessük a békés és jól beilleszkedett muszlimokat, illetve kiszoríthassuk társadalmainkból a radikalizálódást” – vélekedett az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Az EU-nak határozottan és összehangoltan kell fellépnie a terrorizmushoz, kiberbűnözéshez és vallási szélsőségességhez hasonló belbiztonsági fenyegetések ellen – hangsúlyozta Sobotka. A közösségnek rendelkeznie kell a külső határai védelméhez elengedhetetlen eszközökkel és struktúrákkal – tette hozzá. Ebbe beletartozik az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szerepkörének újragondolása és megerősítése – húzta alá.

Az osztrák házelnök kiemelte a kiberbiztonság kérdését, amely az EU 2016-os globális stratégiájában is hangsúlyos szerepet kapott. Sobotka felhívta a figyelmet a célzott félretájékoztatási kampányok jelentette fenyegetésekre, amelyek szerinte „a parlamenti demokráciák lényegét” támadják. „El kell lehetetleníteni, hogy kívülről befolyásolják az európai polgárok választói magatartását” – követelte.

A politikus a közösségi médiában megjelenő, gyűlöletkeltő megjegyzésekről is szót ejtett. Szerinte legtöbbször túl későn törlik ezeket a hozzászólásokat. „A közösségi média lényegében az újsághoz, a televízióhoz és a rádióhoz hasonló hagyományos hírforrások minden ismérvével rendelkezik” – mondta. „Éppen ezért ragaszkodnunk kell a klasszikus médiára jellemző szerkesztőségi irányelvek bevezetéséhez” azzal a céllal, hogy elkerüljük a diszkriminatív megnyilvánulások terjedését a világhálón – tette hozzá.