Moszkva a katonai tevékenység csökkentésére szólította fel Washingtont és Szöult

 

Az orosz külügyminisztérium üdvözölte Észak-Korea bejelentését, hogy leállítja a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket, és felszólította az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy csökkentse katonai tevékenységét a térségben.

„Az adott döntést a további koreai-félszigeti enyhülés és az északkelet-ázsiai helyzet normalizálódása pozitív tendenciájának megerősödése irányába tett fontos lépésnek tekintjük” – áll a tárca sajtóosztálya által szombaton kiadott közleményben.

A minisztérium szerint a koreai-félszigeti helyzet kedvezően fejlődik az Oroszország és Kína által javasolt „útiterv” keretében, amely az első szakaszban a térségben folyó katonai tevékenységek befagyasztását, valamint az Észak-Korea, illetve az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti közvetlen érintkezés kialakítását, következő lépésként pedig a Koreai-félsziget összes problémájának, így a nukleáris kérdésnek is a megoldását célzó többoldalú tárgyalásokat javasolja.

Az orosz külügyminisztérium felszólítja az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy kölcsönösen hozzanak megfelelő intézkedéseket a Koreai-félsziget térségében folyó katonai tevékenységek csökkentésére, és érjenek el kölcsönösen elfogadható megállapodásokat a küszöbön álló Korea-közi, illetve amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken bejelentette, hogy április 21-től Észak-Korea leállítja az atom- és az interkontinentális rakétákkal végzett kísérleteket. Ezzel egy időben, hogy megerősítsék az atomkísérletek leállítására adott ígéretet, bezárják az ország északi részén lévő nukleáris kísérleti telepet. Észak-Korea egyben csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz.