Amerikai diplomata: Hszincsiangban több tízezer embert vettek őrizetbe

 

Több tízezer embert vettek őrizetbe az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerint.

Laura Stone a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős megbízott államtitkár-helyettes Pekingben szerdán újságírók előtt arról beszélt, hogy aggasztónak tartja a térségben az emberek tömeges elhurcolását az úgynevezett politikai átnevelő központokba. Az amerikai politikus felszólította a kínai hatóságokat, hogy a rendszerüket tegyék átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá.

A muzulmán ujgur etnikai kisebbséghez tartozó árus áruját húzza kocsiján a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területén. (MTI/EPA/MICHAEL REYNOLDS)

„Nyugtalanítónak tartjuk, hogy a kínai hatóságok igyekeznek megfosztani a hszincsiangi ujgurokat és más muszlim vallásúakat legitim jogaiktól” – mondta Stone. Hozzátette: a térségből nagyon kevés hiteles információt lehet szerezni az őrizetbe vettek számát illetően, de legalább több tízezer emberről lehet szó.

Az utóbbi két évben a helyi hatóságok látványosan szigorították a biztonsági intézkedéseket és az emberek megfigyelését Hszincsiangban. Jogvédők szerint rengeteg embert vesznek őrizetbe, akár azon a címen is, hogy valaki korábban külföldön járt, vagy éppen túlságosan vallásosnak tűnik.