A nyugatiak készek újabb légitámadásokra is Szíriában

 

Ha Aszadék folytatják a vegyifegyver-támadásokat, akkor borítékolhatóak az újabb válaszcsapások – figyelmeztetett Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői már pénteken megérkeztek a szíriai vegyifegyver-támadás helyszínére, Dúmába, ahol széles jogkörökkel folytathatják le vizsgálatukat, az általános mintavételek mellett akár boncolásokon is részt vehetnek – mondta Kis-Benedek József. Megjegyezte, hogy a korábbi támadások jegyzőkönyvei mind elérhetőek online, a nemzetközi szervezet honlapján.

A biztonságpolitikai szakértő fontosnak tartotta leszögezni: a nyomokból egyértelműen megállapítható, hogy szarint és klórgázt vetettek be. Az OPCW szakembereinek ugyanakkor nem feladatuk meghatározni, hogy ki vetette be ezeket az eszközöket, hisz ez már politikai kérdés, tette hozzá. Kis-Benedek József hangsúlyozta: ezeket a tömegpusztító anyagokat csak államok képesek előállítani, és szinte közismert, hogy Szíria jelentős vegyifegyver-kapacitással rendelkezik évtizedek óta.

A felelősség kérdése kapcsán a szakértő úgy látja, hogy azt – a bizonyítékok nyilvánosságra hozatala mellett – az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) kellett volna tárgyalások során tisztázni, bár elismerte, hogy vélhetően eredmények nélkül zárult volna egy ilyen tanácskozás. A szakértő szerint ez is rávilágít arra, hogy a nemzetközi szervezetek konfliktusrendezési képességének hatékonysága kérdéses. A NATO ugyanakkor teljes mellszélességgel kiállt a három tagállama által végrehajtott szíriai válaszcsapás mellett – emlékeztetett.

A támadásról előzetesen tájékoztatták Moszkvát, az oroszok pedig továbbították az információkat a damaszkuszi vezetésnek, így az eredeti szándék szerint sikerült megakadályozni, hogy halálos áldozatokat követeljen az akció, hangzott el a műsorban. Kis-Benedek József szerint ez is bizonyítja, hogy a nyugati szövetségesek elsősorban üzenni akartak Bassár el-Aszadnak, hiszen a korlátozott csapás is ebbe a narratívába illeszkedik bele.

Donald Trump amerikai elnök már a tavalyi Hán sejkúni gáztámadás után is hasonlóképpen reagált, amikor több tucat cirkálórakétát lőtt ki arra a légibázisra, ahonnan a vegyi fegyverrel töltött bombákat ledobó katonai repülőgépek felszálltak. Az amerikaiak a jövőben is tartják magukat ehhez az eljáráshoz, így a szíriai vezetőn múlik, hogy folytatódnak-e a nyugati légicsapások – mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Sikeres volt a válaszcsapás

A szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban – közölte szombati sajtótájékoztatóján az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon).

Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni.

McKenzie altábornagy közölte: a csapásmérés „célzott, átfogó és hatékony” volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai. „Egyértelmű és félreérthetetlen üzenetet akartunk küldeni Szíriának” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok „nem keresi” a konfliktust Szíriában.