Vizsgálja a Vegyifegyver-tilalmi szervezet az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadást

 

Vizsgálatot folytat a Vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) a kelet-gútai Dúma települést a múlt héten ért állítólagos vegyifegyver-támadást illetően – jelentette be Ahmet Üzümcü, az OPCW igazgatója. Egy szíriai orvosi segítségnyújtó csoport szerint a támadásban legalább 60 ember életét vesztette, több mint 1000 megsebesült.

A hágai székhelyű szervezet már amúgy is helyszínen lévő tényfeltáró missziója mintákat gyűjtött ennek kiderítésére, és már elkészített egy előzetes elemzést a vegyi fegyverek állítólagos bevetéséről szóló beszámolók alapján – állt a kormányközi szervezet közleményében.

Az OPCW azt próbálja tisztázni, hogy milyen vegyi anyagot vethettek be a támadás során, köztük annak lehetőségét, hogy egy több méreganyagból álló „koktélt” vetettek be. A misszió ez után bemutatja a vizsgálattal kapcsolatosan levont következtetéseit az OPCW-tagállamoknak.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló Dúmában, a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában egy vegyi támadás következtében. A Reuters brit hírügynökség helyi szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint a városban klórszag terjengett, az orvosok szerint azonban a testi tünetek sokkal inkább valamilyen idegméregre utaltak.

A helyszínen készült felvételeket megtekintő egy orvos a brit hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta, hogy a páciensek inkább a szarinmérgezésre utaló tüneteket mutattak. „Minden arra utal, hogy a második támadás során klórgázt vetettek be, hogy leplezzék a szarin bevetését” – tette hozzá Raphael Pitti.