Szkripalék jól vannak egy hangfelvétel szerint

 

Jól van az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej és Julija Szkripal egy, a Rosszija 1 orosz állami televízióban csütörtökön bejátszott, tisztázatlan hitelességű hangfelvétel szerint: a bejátszás a volt kettős ügynök lánya, Julija és az unokahúga, Viktorija Szkripal állítólag szerda este lezajlott telefonbeszélgetéséről készült, az utóbbi állítása szerint – a Julija Szkripalként bemutatkozó nő azt állította, hogy Szergej Szkripal állapota „rendben van”, és hogy a telefonbeszélgetés alatt éppen „pihen és alszik”.

„Mindenkinek rendben van az egészsége. Senkinél nincsenek helyrehozhatatlan dolgok. Hamarosan ki fogok iratkozni. Minden oké” – állította a Julija Szkripalként fellépő nő, a hívás kezdeményezője. „Mindenkinek javul az állapota és mindenki él” – mondta. A beszélgetésben elhangzott, Viktorija Szkripal azt reméli, hogy megkapja a vízumot és már hétfőn meglátogathatja az unokatestvérét. Az állítólagos Julija Szkripal ugyanakkor kétségét fejezte ki afelől, hogy unokahúga megkapja a beutazási engedélyt és hogy a találkozót lehetővé teszik a számára. A volt kettős ügynök lányaként fellépő nő azt állította, hogy egy „ideiglenes” telefonról beszél.

Julija Szkripalnak, Szergej Szkripal volt orosz kém lányának a Facebook által 2018. március 6-án közreadott fényképe (Fotó: MTI/AP/Facebook/Julija Szkripal)

Julija Szkripalnak, Szergej Szkripal volt orosz kém lányának a Facebook által 2018. március 6-án közreadott fényképe (Fotó: MTI/AP/Facebook/Julija Szkripal)

A Rosszija 1 televízió 60 perc című műsorának vezetői közölték, hogy nem tudják megerősíteni a Viktorija Szkripaltól származó felvétel hitelességét. Az orosz Nyomozó Hatóság (SZK) szerdán tanúként hallgatta ki Viktorija Szkripalt. A nő szerda este a Pervij Kanal (Első Csatorna) állami televízióban úgy vélekedett, hogy a nagybátyja és az unokatestvére valamilyen halételtől kaphatott mérgezést, és kifogásolta, hogy a brit hatóságok titkosították, mit rendeltek Szkripalék a salisbury-i pizzériában.

Julija Szkripal napról napra jobban van 

Több mint egy hete magához tért és napról napra jobban van Julija Szrkipal, akinek erről szóló közleményét csütörtökön ismertette a brit rendőrség.

Ez az első alkalom, hogy Szergej Szkripal 33 éves lánya személyesen szólalt meg az ügyben.

Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesének, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökének a lánya, akit apjával együtt március elején mérgeztek meg az angliai Salisburyben, hozzátette: „bizonyára megértik, hogy némileg zavarosak a történtek”. Julija Szkripal köszöntetet mondott azoknak, akik segítik a gyógyulásban, egyúttal az ő és a családja magánéletének tiszteletben tartását kérte lábadozása idejére.

Brit szakértői vizsgálat szerint Szergej Szkripalt és Julija Szkripalt Novicsok osztályú, fegyverként is használható, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg. London gyilkossági kísérletnek tartja megmérgezésüket, amelyért a brit kormány hivatalos szóhasználata szerint „nagy valószínűséggel” Oroszországot terheli a felelősség.

Oroszország tagadja ezt, és azt hangoztatja, hogy tisztességes nyomozás lefolytatása helyett alaptalanul vádolták meg. Moszkva kezdeményezte, hogy Nagy-Britanniával közösen vizsgálják ki az ügyet, brit részről azonban elutasították ezt.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia, valamint szövetségesei és Oroszország kölcsönösen kiutasítottak diplomatákat, és a brit-orosz diplomáciai kapcsolatok rendkívül feszültté váltak.