Magyar Idők: Soros a saját embereit ültette az egyik legnagyobb ukrán cég vezetőségébe

 

A Magyar Idők napilap birtokába került újabb beszélgetésekből az derül ki, hogyan használja fel Soros György az ukrajnai befolyását a saját üzleti céljai érdekében.

Mint írták, a beépített újságíró beszélgetőpartnere Jevhen Bisztrickij, az ukrán Nyílt Társadalom Alapítvány korábbi vezetője. Jevhen Bisztric­kij beszélgetőpartnere előtt egy konkrét esettel is bemutatta, hogyan működik a gyakorlatban Soros ukrajnai befolyásszerzése.

Soros György (MTI/EPA/Julien Warnand)

Úgy fogalmazott: „csak egyszer vagy párszor foglalkoztunk üzlettel. Például van egy cégünk, a Naftogaz, ez egy nagy energetikai cég, talán hallottatok már róla, és segítettünk nekik a gazdasági társaság átalakításában (.), és mi megcsináltuk, mi megváltoztattuk.”

A Bisztrickij által elmondottak megértéséhez tudni kell, hogy a Naftogaz Ukrajna egyik legnagyobb állami kézben lévő cége, amely éppen privatizáció előtt áll. Korábban a tekintélyes Forbes magazin is arról írt, hogy a Naftogaz teljes vezetése Soros lobbizásának köszönhetően ülhetett a székébe – tették hozzá.

 A Naftogaz egyik hivatalos, nyilvánosan elérhető dokumentuma alapján Andrej Koboljev, a cég vezérigazgatója 2017. november 1. és 4. között találkozott Sorossal Londonban azért, hogy megvitassák a Naftogaz privatizációs terveit – áll a lapban.

Mint írták, Soros – amellett hogy saját érdekeit érvényesíti a Naftogazban – „szorgalmasan” támadja a cég ukrajnai versenytársait is. Ehhez az általa támogatott Transparency International mellett a szintén általa pénzelt Antikorrupciós Cselekvési Központ nevű szervezetet is igénybe veszi.

Ennek érdekében Soros NGO-i propagandaeszközökkel és a közösségi média segítségével támadják a magánkézben lévő, Burisma nevű vállalatot, többek között – mint szinte mindig, ha Sorosnak kell valami, vagy tönkre akar tenni valakit vagy valamit – korrupciós vádakkal.

Hozzátették, Bisztrickij azt is elmondta a Naftogaz kapcsán, hogy gyakorlatilag ők teremtették meg a szabad piac feltételeit. Mire beszélgetőpartnere felveti, hogy ez nemcsak az üzletnek tesz jót, hanem Sorosnak is, hiszen végtére is ő egy üzletember. Bisztrickij ekkor kijelenti, hogy „ő nem annyira üzletember, inkább egyfajta árfolyamspekuláns”.