Nem született még hatékony megoldás az európai muszlimok integrációjára

 

Európa a vallási érzékenységre való tekintettel mindig is „érinthetetlennek” tartotta az iszlámot, pedig az iszlámon belül létezik egy politikai ideológia is – mondta Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának kutatója az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Az elmúlt ötven évben nem született hatékony megoldás az európai muszlimok integrációjára, mondta Incze Nikoletta. Kiemelte: Európa mindig vallásként tekintett az iszlámra, ezért a vallási érzékenységre tekintettel “érinthetetlennek” tartotta. Azonban ha meglátnák, hogy az iszlámon belül létezik egy politikai ideológia, amely kihathat bárki életére, az már a megoldás irányába vinne – fűzte hozzá.

Az iszlám egy komplex civilizáció, nem csak egy vallási, hanem jogi, társadalmi és politikai szerveződés, mutatott rá a kutató. Meglátása szerint A politikai iszlám tanokat leginkább a vallás alapműveiből lehet megérteni, hiszen ezek tartalmazzák a próféta, Mohamed életét és gondolatait.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a műsorban arról beszélt, hogy a politikai korrektség és a társadalmak alapvető értékeinek ütközése oda vezet, hogy Európa bizonyos szempontból „feladja az állásait”. Ez alatt azt érti az elemző, hogy lemondunk a nők egyenjogúságáról, arról, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, illetve, hogy ha valaki bűnt követ el, azért büntetés jár.

Utóbbira példaként említette a legutóbbi, franciaországi támadás elkövetőjét, akit többször elfogtak a rendőrök, mint „piti drogdílert”, de nem csukták börtönbe hosszabb időre. Megjegyezte: az említett, dél-franciaországi támadásnál látszott, hogy nemcsak a nagyvárosi, hanem a vidéki emberek mindennapjait is érinti a terrorfenyegetés.

A marokkói születésű Redouane Lakdim múlt pénteken carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán –, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett.

Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette.

A hős csendőrtiszttől katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták szerdán Párizsban. Arnauld Beltrame nemzeti zászlóval borított koporsóját az Invalidusok palotája, az egykori katonai kórház udvarán ravatalozták fel. Macron 1200 meghívott – közöttük az áldozatok hozzátartozói, volt államfők, az érintett települések vezetői és számos katona – előtt intézett beszédet a nemzethez.

„Elfogadni a halált azért, hogy az ártatlan élhessen: ez a katona létének lényege” – mondta az államfő. „Mások, még a bátrak is csak legyintettek vagy haboztak volna” – tette hozzá. Beltrame ezredes „szembeszállt az iszlamista agresszióval, a gyűlölettel, a gyilkos őrülettel, és felébresztette az ország szívében az ellenállás francia szellemét” – hangsúlyozta Macron, és felszólított minden állampolgárt, hogy megújult éberséggel és hazafiassággal szálljon szembe az illegális iszlamizmussal.

Ami ellen harcolunk, az a közösségi média révén terjedő, a látókörünk alól kibúvó, földalatti iszlám fundamentalizmus, amely foglyul ejti a gyenge és instabil lelkeket, naponta ront meg és nevel át embereket országunkban – tette hozzá.