Méltóságos akaratnyilvánításra hívja szimpatizánsait a Székely Nemzeti Tanács

 

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székelyföld területi autonómiája iránti közakarat méltósággal teli kinyilvánítására hívja szombatra Marosvásárhelyre a szimpatizánsait.

Az SZNT csütörtöki felhívásában kinyilvánította: minden feltétel adott ahhoz, hogy a székely szabadság napja alkalmából tartandó marosvásárhelyi megemlékezésen és tiltakozáson több tízezer ember mutassa fel az autonómia iránti igényét. Azt is hozzátette, hogy az idei tömegrendezvényre ismét sikerült széles körű összefogást biztosítani: a magyar pártok és politikai szervezetek támogatják a rendezvényt.

Az SZNT szerint az összefogás azt is megköveteli a résztvevőktől, hogy politikai meggyőződésüktől függetlenül a nemzeti érdeket tartsák szem előtt, és érvényesítsék a székely béke elvét.

„Tanúsítsunk megértést és tiszteletet azokkal a felszólalókkal szemben is, akikkel esetleg nem mindig értünk egyet” – áll a felhívásban. Az SZNT szerint erre kötelez minden résztvevőt a székely vértanúk iránti kegyelet és az erdélyi magyar politikai szervezetek ismét megvalósult összefogása.

Budapest, 2014. március 10. Résztvevők gyülekeznek a Székely szabadság napja rendezvényre a Hősök terén 2014. március 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Résztvevők gyülekeznek a Székely szabadság napja rendezvényre a Hősök terén 2014. március 10-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A megmozdulás szombaton helyi idő szerint 16 órakor kezdődik a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az itt elhangzó beszédek után a résztvevők a prefektusi hivatal elé vonulnak, ahol petíciót adnak át a kormány Maros megyei képviselőjének. A rendezvényre Székelyföld egész területéről érkeznek résztvevők.

A székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített, Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője – Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. Az SZNT 2013 óta a megemlékezés után felvonulást is szervezett, melyen a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések ellen tiltakoztak.

A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. A későbbi megemlékezésekre – részben a magyar politikai szervezetek megosztottsága miatt – nem sikerült nagy tömeget mozgósítani.

Csendes véleménynyilvánításra szólít fel a prefektus

Lucian Goga, Maros megye prefektusa egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elmondta, tiszteletben tartják a résztvevők jogát a megemlékezésre és a tiltakozásra, de arra kérik őket, hogy csendben és rendben tegyék.

„Felkérem mindazokat, akik az alkotmányos jogukkal élve megemlékezésre és tiltakozásra készülnek, hogy csendben tegyék, anélkül, hogy zavarnák a többi állampolgárt” – idézte az Agerpres hírügynökség a prefektust. Lucian Goga kijelentette: a rendfenntartó szervekkel együtt “határozottan, de ugyanakkor belátással” fognak viszonyulni a tömegrendezvényhez.

A tiltakozás csendes vagy hangos volta 2016-ban merült fel hangsúlyosan. Akkor a felvonulás végén a csendőrség azt közölte, hogy nem történt rendbontás, de egy héttel később 34 a videofelvételek alapján azonosított személyt bírságolt meg csendháborítás miatt.

Ugyanakkor a csendőrség további ötven szervezőnek és önkéntes rendfenntartónak rótt ki bírságot arra hivatkozva, hogy „nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor azt tapasztalták, hogy a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedetek történtek”. Azóta a bíróság valamennyi bírságot eltörölte.

Marosvásárhely polgármestere szerint lehet tiltakozni, „de ne csináljanak cirkuszt”

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere kijelentette egy csütörtöki sajtótájékoztatón: szabad tiltakozniuk a székely szabadság napja részvevőinek, „de ne csináljanak cirkuszt a városban”.

A polgármester hozzátette: meg lesz a jóváhagyás a felvonuláshoz, de kikötésekkel – idézte az Agerpres hírügynökség.

Dorin Florea sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kellemes, és már a múltban is kulturálisan emancipált Marosvásárhely ma a politikai elitek harcának a színterévé vált. Úgy vélte: a városnak sem a román sem a magyar lakói nem ezt érdemlik. „Ha az itteni értékeket tekintjük, más városok előtt járunk. De egyesek azt akarják, hogy Marosvásárhely kísérleti tereppé változzék” – fogalmazott Dorin Florea.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nevében eljáró Siculitas egyesület már tavaly márciusban bejelentette a polgármesteri hivatalban a székely szabadság napja szombati rendezvényét, hogy hivatali tiltás esetén is jusson idő peres úton rendezni az ügyet. A polgármesteri hivatal a bejelentéstől számítva 48 órán belül tilthatta volna be a rendezvényt, de nem tette. Közölte azonban, hogy a felvonulás nem tartható meg a megszokott útvonalon, mert az egy kórház mellett is elhalad.

 

Ezt követően a Siculitas egyesület előzetes panaszt tett a hivatalban, majd amikor erre elutasító választ kapott, pert indított a felvonulás törvényességének a tisztázása céljával. A perben a Maros megyei törvényszék felemás ítéletet hozott tavaly szeptemberben. Nem semmisítette meg azt az átiratot, amelyben a polgármester a rendezvény korlátozását közölte, de érvénytelenítette az előzetes panaszra adott polgármesteri választ, és felszólította a hivatalt, hogy oldja meg a kérdést. A hivatal viszont azt közölte, hogy ragaszkodik a korábban kifejtett álláspontjához.