EP-képviselő: A bevándorlóknak automatikusan meg kell adni az európai állampolgárságot

 

Bevándorlók már Európában született gyermekeinek, és a most érkezőknek automatikusan meg kell kapniuk az európai állampolgárságot, és mindent, ami azzal együtt jár, mert ez jelenti az integráció valódi lehetőségét – mondta Cécile Kyenge olasz baloldali európai parlamenti képviselő az M1-nek adott exkluzív interjúban.

Az Európai Parlament 2016-ban szavazott arról a jelentésről, amely a migrációs válság, a menekültügyi helyzet átfogó megközelítését sürgette. Az olasz képviselő szerint a jelentés megállapításai fontos hozzájárulást jelentenek az ENSZ globális egyezménytervezetéhez is. A korábban megszavazott dokumentumban szerepelt tíz olyan pont, amit az ENSZ is átvett. Az első az élet védelme, a második pedig az embercsempészek elleni harc, míg a harmadik a bevándorlók számára a legális lehetőségek megteremtése volt. Cécile Kyenge hozzátette, hogy emellett azon is dolgozni kell, hogy a kiváltó okok megszűnjenek. Valamint felvetette, hogy partneri kapcsolatot kell teremteni a migrációt kibocsátó országokkal is.

(Fotó: Facebook)

Cécile Kyenge. Forrás: Facebook

Az olasz képviselő az ENSZ egyezménytervezetét az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatához hasonlította: az is egy olyan dokumentum, amelynek nem kötelező az elfogadása az államok számára, de iránymutatást jelent. Hozzátette, a migrációról is ilyen globális párbeszéd kezdődött, az ENSZ részvételével, az EU tagállamainak és a többi kontinens országainak részvételével. Elmondta, hogy egy olyan globális problémával állunk szemben, amit nem lehet a határok lezárásával kezelni. Cécile Kyenge szerint a helyzet feltárásával az első lépéseket tették meg. De dolgozni kell az integráción, kezelni kell az éppen úton lévő emberek gondjait, és megoldást kell találni a kiváltó okokra is.

Az ENSZ globális egyezménytervezete főleg az emberek jogairól szól, ezért eltűnik a megkülönböztetés a gazdasági migránsok és a menedékkérők között, hiszen azt az embert kell megvédeni, akinek nincs hová mennie. Kijelentette, hogy annak, aki nyomorúságos helyzetből, a szegénység miatt menekül nincs kevesebb joga, mint annak, aki háború elől menekülve keres menedéket. Mindegyikük számára védelmet kell nyújtani, de más módon – szögezte le.

A szolidaritás ma válságjegyeket mutat az Európai Unión belül. Holott a képviselő szerint vissza kellene térni ahhoz a közösséghez, ami kezdetekben volt, hogy olyan közösség legyen, amely általános érvényűnek tekinti Európa értékeit. Az unió működéséről szóló szerződés 80. paragrafusa elég egyértelműen fogalmaz: amikor a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvéről – idézte. Hozzátette, azért van szükség a szabályrendszer átalakítására, mert a húsz vagy tíz éve született irányelvek a megváltozott helyzetben nem alkalmazhatók. Át kell alakítani a menedékügyi szabályokat, a dublini rendeletet.

Az unión belüli szolidaritási válság azt jelzi, hogy a tanácsban a tagállamok nem értik meg, hogy kompromisszumot kell találniuk – hangsúlyozta az interjúban Cécile Kyenge. Megjegyezte, hogy a parlament által elfogadott kompromisszumos javaslat azonban egyes kelet-európai tagállam számára jelent gondot és a tanácsban blokkolják a folyamatot. Úgy véli, a bolgár elnökség segítségével májusra kompromisszum születhet. Ha mégsem így történne, szavazni kell a kérdésről. El fog jönni a pillanat, amikor meg kell követelni minden tagállamtól, hogy vállalják a felelősséget és felelős döntést hozzanak. Megjegyezte, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a kimaradó tagállamok ellen, a visegrádi országok tekintetében el is indult a folyamat. Tehát lassan a tagállamok rákényszerülnek a felelősség vállalására – fűzte hozzá.

A kötelezettségszegési eljárás mellett Cécile Kyenge szerint azok az országok, amelyek nem fogadnak be migránsokat, ne férhessenek hozzá olyan forrásokhoz, amelyek a migránsok integrációját segítenék elő. Hiszen egy ország, ahová nem érkeznek migránsok, a forrásokat másik fejezetbe átcsoportosítva ne használhassa fel, hanem fizesse vissza az uniós kasszába – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a migrációval kapcsolatos terhek mintegy nyolcvan százalékát azok az országok viselik, amelyek befogadják az érkezőket.

Cécile Kyenge az első fekete bőrű miniszterként dolgozott az olasz kormányban. Elsőként töltött be olyan posztot, amelynek a külföldről érkezett emberek integrációjának elősegítése volt a feladata.

Azok a gyerekek, akik Európában születnek, és azok is, akik Európába érkeznek, meg kell, hogy kapják az állampolgárságot, ami egyben európai állampolgárságot is jelent – szögezte le a képviselő. Szerinte a befogadó társadalmak sokkal tovább maradnak fenn. „Európa a szabadság földje, amit az alapvető jogok tiszteletbe tartására alapoztak, és az egyenlőségért, szabadságért és testvériségért vívott csaták és harcok a kontinens történelmének részévé váltak” – mondta az interjúban.