Brenzovics: Terrortámadás volt Ungváron

 

Terrorcselekményként értékeli a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának felrobbantását Brenzovics László, a szervezet elnöke. A politikus szerint az volt a cél, hogy nemzetiségi ellentétet szítsanak a régióban.

Nem gyújtogatás, hanem terrortámadás történt Ungváron. Ha valaki az épületben tartózkodott volna, például egy biztonsági őr, amit terveztek is az elmúlt időszak eseményei után, akkor az élete veszélybe került volna – mondta a KMKSZ vezetője az M1 Ma este című műsorában.

A robbantás új jelenségnek számít Kárpátalján, hiszen az elmúlt évtizedekben nem történt hasonló egyetlen nemzetiségi szervezet székháza ellen sem. Brenzovics László szerint a támadáshoz egyrészt az vezetett, hogy több mint egy éve magyarellenes kampány zajlik az ukrán médiában. Másrészt pedig hagyták, hogy teret nyerjenek a szélsőségesek, és több törvényellenes megmozdulást, tüntetést is szervezetek a kárpátaljai magyarság ellen.

A KMKSZ vezetője megköszönte a magyar kormánynak, hogy bátran kiállt és cselekedett a robbantás után. Mint felidézte, Orbán Viktor és kormánya mindig is felelősséggel viseltetett a külhoni magyarság sorsa iránt. A nehézségek ellenére nincs pánik a kárpátaljaiak körében – mondta.