Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet a gyújtogatás miatt

 

Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni támadás miatt – mondta Szijjártó Péter, a tárca vezetője az M1-en kedden.

A külügyminiszter elmondta: hajnalban beszélt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy a hatóságok jelzései szerint ismételten idegenkezűségről van szó a szervezet irodája elleni, egy hónapon belül már a második támadás esetében.

„Egészen elképesztő folyamat zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak” – jelentette ki a miniszter. Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait – közölte.

Genf, 2018. február 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszakán a genfi ENSZ-palotában 2018. február 26-án. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Szijjártó Péter kiemelte: mindez elfogadhatatlan, és ha Ukrajna komolyan gondolja közeledését az EU-hoz és a NATO-hoz, féken kell tudni tartania a szélsőségeseket.

Közölte: kedden bekéretik Ukrajna budapesti nagykövetét, és azonnali hatállyal visszaküldik a nagyköveti értekezletre. Budapestre érkezett ungvári magyar főkonzult és kijevi nagykövetet.

Emellett a külügyminiszter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti részében tevékenykedjen, hanem hozzon létre állandó jelenlétet a nyugati részén, Kárpátalján is.

A külügyminiszter megjegyezte: a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek.

Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős része kiégett. Egy hónapon belül ez volt a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának le kellene mondania

Alkalmatlanná és méltatlanná vált feladata ellátására, pozíciója betöltésére az ENSZ emberi jogi főbiztosa, ezért azonnali hatállyal le kell mondania – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 keddi műsorában.

Szijjártó Péter azt mondta: botrányos, hogy Zeid Raad al-Husszein hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülését megnyitó beszédében rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte a magyar miniszterelnököt. A főbiztos méltatlan váddal illetett egy tagállamot, majd távozott, meg sem hallgatva a beszédére érkező válaszokat, azoknak a kormányoknak az álláspontját, amelyek alkotják a tanácsot – idézte fel.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Zeid Raad al-Husszein olyan országot támad, amely a legtöbbet tette az antiszemitizmus ellen Európában, ahol Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége él, és ahol a legnagyobb biztonság van jelenleg Európában.

Úgy vélte, a hétfői ülésen is világossá vált, hogy el akarják ismertetni a migrációhoz való jogot alapvető emberi jogként, pedig nem az. Az áprilisi országgyűlési választáson az a kérdés, hogy olyan kormánya lesz-e Magyarországnak, amely ezt a vitát felvállalja és megvívja, vagy olyan, amelyik feladja – magyarázta.

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy az ENSZ-ben múlt héten megkezdődött a vita a világszervezet globális migrációs csomagjáról, és ezen az Európai Unió képviselője azt állította, hogy az unió egységesen gondolkodik a migráció kérdéséről. Pedig ez nincs így, csak akkor lehetne egységes uniós álláspontról beszélni egy nemzetközi kérdésben, ha mind a 28 tagállam között konszenzus van – mondta.

A külügyminiszter úgy látja, minden nyomásgyakorlás egy irányba mutat, mégpedig arra, hogy Magyarország változtassa meg migrációs politikáját.