Spöttle: Magyarország mellé állt a NATO-főtitkár

 

Kétnapos tanácskozásba kezdtek szerdán a NATO tagállamainak védelmi miniszterei. A tervezett NATO-Ukrajna honvédelmi miniszteri bizottsági ülést viszont nem tartják meg, mert Magyarország megvétózta azt. A brüsszeli csúcson a többi között két új parancsnokság felállításáról döntenek majd.

A tanácskozás részleteit ismerő források szerint a csúcstalálkozó két napjára tervezték a NATO-Ukrajna honvédelmi miniszteri bizottsági ülést, ám Magyarország vétója miatt nem tartják azt meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn ezzel kapcsolatban azt közölte: próbáltak ugyan Magyarországra nyomást gyakorolni, hogy ne éljen a vétójogával, de az ország ellenállt, mert a magyar külpolitika kötelessége megvédeni a magyarokat, bárhol is élnek. Úgy vélte, ez nem kétoldalú ügy, hiszen Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeinek is szembement a nyelvtörvénnyel, alapvető nemzetközi jogot sért.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. (MTI/AP/Virginia Mayo)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden azt mondta: Ukrajnának és Magyarországnak mihamarabb megegyezésre kell jutnia a kérdésben. Egyúttal üdvözölte a Velencei Bizottság ajánlását, és Kijevet annak tanulmányozására szólította fel.

Georg Spöttle a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy vélte, a NATO-főtitkár Magyarország mellé állt ebben a kérdésben, és a magyar diplomácia fellépése nyomán nem fogadják Ukrajnát a NATO védelmi miniszterei. Szerinte a főtitkár megértette hazánk érvelését, ami a magyar diplomácia fontos eredménye.

Oroszország is beleszólna

Ukrajna és a NATO viszonyával kapcsolatban emlékeztetett: Kijev már a Majdan téri forradalom után is „nagyon erősen próbálkozott”, hogy csatlakozhasson az észak-atlanti szövetséghez. Ez ugyanakkor nyílt konfrontációhoz vezethetne Oroszországgal, mivel Moszkva nem szeretné, ha NATO-egységek lennének a közvetlen határánál.

Az esetleges csatlakozási tárgyalások megkezdésekor Oroszország várhatóan bekeményít majd – állapította meg a szakértő.

Parancsot kapott Berlin

Két új NATO-parancsnokság felállításáról is döntenek a kétnapos tanácskozáson. Illetékes források szerint az Egyesült Államok és az európai szövetségesek közötti szorosabb kapcsolatért felelős parancsnokság Amerikában, az európai csapatmozgás összehangolásáért felelős parancsnokság pedig németországi központtal jön létre, az MTI beszámolója szerint.

Georg Spöttle ezzel kapcsolatban megjegyezte, a NATO-struktúrák „kicsit” elavultak, mivel az elmúlt években nem történt érdemi előrelépés a fejlesztések terén.

Az újrastrukturálás előtt azonban Németországnak több milliárdot kell még fejlesztésekre fordítania, különösen az ország keleti része maradt el. Komoly kritika érte e miatt a németeket, és Berlin „parancsba kapta”, hogy fejlesszen – mondta a biztonságpolitikai szakértő.