Horváth József: Nyugat-Európa elszalasztotta a lehetőséget

 

Nemzetközi migrációs konferenciát tartottak kedden az afrikai kiinduló- és tranzitországok, illetve Franciaország részvételével Rómában.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a találkozóval kapcsolatban elmondta: alapvetően az ilyen konferenciák adhatnak valamilyen irányt, hogyan is kellene megoldani az migrációs válságot, illetve a politikusok számára is egy lehetőség, hogy újragondolják, mit is kommunikálnak a társadalom felé.

Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy Nyugat-Európa elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy a migráció ügyében a döntést a saját kezében tartsa. A szakértő elmondta, ugyan jól ismerték fel a mostani a konferencián, hogy a problémát a kiinduló- és tranzitországokban kell kezelni, de ha pár évvel ezelőtt meghallgatták volna a közép-kelet-európai politikusokat és szakértőket, akkor korábban is erre a következtetésre jutottak volna.

Horváth József elmondta, az majd csak később derül ki, hogy a mostani megoldástervezet csak „szómágia-e”, vagy követik is valódi tettek, ugyanis az elmúlt években számos hasonlót megfogalmaztak már, ám a cselekvés csak minimális maradt. Hozzátette: Nyugat-Európában is erősödik már az ilyen irányú társadalmi nyomás, aminek a politikusoknak meg kell felelniük.

A témával kapcsolatban Brüsszel van a legnehezebb helyzetben. Horváth József rávilágított, hogy a 2019-es EP-választások előtt arcvesztés nélkül új álláspontot foglalni meglehetősen nehéz a politikusok számára.

Katonai oldalról közelítve a szakértő kifejtette, hogy Európa nem fogja tudni megspórolni, hogy előbb-utóbb az észak-afrikai térségben katonailag védett és biztosított befogadó állomásokat hozzon létre.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: