Szijjártó: Magyarország továbbra sem fogad be illegális bevándorlókat

 

„Magyarország nem lesz bevándorlóország: soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat” – jelentette ki Szijjártó Péter Pozsonyban, azon a sajtótájékoztatón, amit Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkárral tartottak kedden. A külgazdasági és külügyminiszter találkozott szlovák kollégájával is, akivel a visegrádi négyek közötti együttműködésről, az Európai Unió jövőjéről és bővítéséről, az energiabiztonságról és a migráció kérdésköréről is tárgyaltak – a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta: visszautasítják a belga miniszterelnök nyilatkozatát, aki hétfőn egy lapinterjúban arról beszélt, hogy rövid időn belül mindenképpen át akarják alakítani az uniós bevándorlási rendszert, ha kell, akkor kihagyják a döntésből a V4-eket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetsége új épületének átadásán elmondta: „Mi úgy tekintünk Szlovákia területén, a felvidéken élő magyarságra, mint ami egy összekötő kapocs Szlovákia és Magyarország között. Az itt élő magyarokra mi erőforrásként tekintünk, a kétoldali kapcsolatok vonatkozásában is.”

Hozzátette: értesültek Belgium miniszterelnökének tegnapi nyilatkozatáról, amelyben gyakorlatilag ultimátummal fenyegette meg a visegrádi országokat. Mint fogalmazott: „szeretném elmondani önöknek, hogy mi a magunk részéről megdöbbentőnek tartjuk a belga miniszterelnök nyilatkozatát, ez ugyanis az első alkalom arra, hogy Brüsszelben nyíltan arra készülnek, hogy egyes EU-s tagországok akaratának a teljes figyelmen kívül hagyásával, erővel nyomják keresztül a betelepítési kvóta ügyét – fogalmazott.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, úgy ahogy van visszautasítjuk és szeretnénk leszögezni, hogy a visegrádi országok semmifajta kötelező betelepítési kvóta bevezetését nem támogatják. Magyarország soha egyetlen illegális bevándorlót nem fogadott be és nem is fog befogadni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter elmondta: a találkozón szó esett Közép-Európa energiabiztonságát érintő kérdésekről is. Ezzel összefüggésben tájékoztatta szlovák tárgyalópartnerét arról, hogy miután két magyar vállalat lekötötte a jövendőbeli román0magyar gázvezeték kapacitását – és ezzel hosszú távon lehetőség nyílt arra, hogy az amerikaiak által a Fekete-tengeren kitermelt földgázt Magyarországra importálják – a magyar kormány azt a döntést hozta, hogy megépítik a magyarországi gázelosztó központ és a magyar–szlovák interkonnektor közti hiányzó vezetéket. Kifejtette: a mintegy száz kilométer hosszúságú vezeték megépítésével létrejön az észak–déli irányú energiafolyosó, ami  széleskörű lehetőséget nyit a gáz beszerzési formáinak diverzifikálására és arra is, hogy a fekete-tengeri gáz Szlovákiába is eljusson.

A visegrádi csoport a legsikeresebb Európában

A visegrádi négyek – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – a legsikeresebb csoport Európában, Szlovákia pedig Magyarország barátja és fontos szövetségese – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, Magyarország pozsonyi nagykövetsége új épületének átadásán.

A magyar diplomácia vezetője köszöntőjében rámutatott: a most átadott új épület végre méltó módon fejezi ki, hogy mit gondol Magyarország a Szlovákiával való kapcsolatáról, azt, hogy olyan barátként és fontos szövetségesként tekint rá, amelyhez „félmillió szállal” és olyan sikertörténetekkel kötődik, mint a V4.

Kifejtette: a visegrádi csoport gazdaságilag és politikailag egyaránt megmutatta erejét, hiszen a V4 ma az Európai Unió gazdasági hajtómotorja, politikai szempontból pedig egyértelművé tette, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország és Szlovákia között ma kiegyensúlyozott viszony van – ami nem volt mindig így –, s ez lehetőséget biztosít arra, hogy nehéz kérdésekben is az előre lehessen lépni. Rámutatott: egy sor új határátkelő jött létre, épül az új komáromi Duna-híd, a két ország közti kereskedelmi forgalom az évi 10 milliárd eurót közelíti, létrejött a két ország közti gázvezeték-összeköttetés, tervben van egy hasonló villanyáram hálózatnál is.

Magyarország új nagykövetségi épülete Pozsonyban (MTI-fotó: Krizsán Csaba)

Az új nagykövetség ünnepélyes megnyitóján Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkár, ügyvezető miniszter beszédében ugyancsak a kétoldalú kapcsolatok kiváló minőségét hangsúlyozta, illetve arra mutatott rá, hogy a kapcsolatok kitűnő minősége ma minden területen érezhető.

Az új, integrált – a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó – külképviseleti épület, kétéves projekt eredményeként készült el, s a maga nemében Magyarország első ilyen nagykövetségi komplexuma. Az új nagykövetséget, reprezentatív helyen, Pozsony óvárosában az elnöki palotaként használt, Grassalkovich palota tőszomszédságában, egy átépített történelmi épületben rendezték be.

Szijjártó Péter és Ivan Korcok a megnyitó után kétoldalú egyeztetést tartott.