Ausztria számos kérdésben stratégiai partnere Magyarországnak

 

Egyetértettünk abban, hogy a kötelező kvóta nem megoldás a migrációs válságra – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután Sabestian Kurz-cal tárgyalt Bécsben. Közös sajtótájékoztatójukon az osztrák kancellár úgy fogalmazott: Ausztria és Magyarország egy irányba megy az unió külső határainak védelmében. Sebastian Kurz hangsúlyozta azt is, hogy Ausztria a híd szerepét fogja betölteni a Visegrádi Négyek és Nyugat-Európa között.

Nem működik a menekültek Európai Uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani – fogalmazott az osztrák kancellár. Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti – ezt már Orbán Viktor mondta a közös sajtótájékoztatón.

A magyar miniszterelnök megköszönte, hogy Ausztria partner volt Magyarország déli határainak védelmében. A kormányfő kiemelte: van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életormát szeretnénk megvédeni.

Sebastian Kurz osztrák kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a bécsi kancellárián 2017. január 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Több üzenete is van a találkozónak

Gálik Zoltán szerint több üzenete is van a találkozónak, hiszen Ausztria és Magyarország számos kérdésben stratégiai partnerek, ugyanakkor vannak olyan pozíciók, amelyekben Ausztria egészen más álláspontot képvisel, mint Magyarország.

Paks II. ügyéréről és az azzal kapcsolatos osztrák fenntartásokról szólva Sebastian Kurz úgy fogalmazott, az atomenergia nagyon veszélyes technológia lehet, kifogásolják az állami támogatást, amelyet szerintük felül kell vizsgálni. Megjegyezte, „ha jogsértés történik, akkor Ausztria él a jogorvoslati lehetőségeivel”.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium a múlt héten bejelentette, Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen, kérve, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottságnak a bővítést jóváhagyó döntését.

Leginkább a magyarok érintettek a családtámogatási rendszer kérdésében

A másik ilyen ügy a családtámogatási rendszer, ami az osztrák választásokon az egyik sarkalatos kérdés volt. A kampányban mindkét párt megígérte, hogy korlátozzák a családtámogatási rendszerhez való hozzáférését azoknak a bevándorlóknak, akik Ausztriában vállalnak munkát – emlékeztetett Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában elmondta: az Európai Bíróságnak az elmúlt években hozott ítéletei alapján az látszik, hogy lassan inkább az osztrákok által képviselt irányba mentek a döntések.

Magyarországnak komoly szövetségese van a visegrádi országokban, hiszen a magyarokon kívül sok szlovák, cseh és lengyel munkavállaló dolgozik Ausztriában. Gálik Zoltán szerint azonban leginkább Magyarország az érintett a családtámogatási rendszer kérdésében.

Hasonló vélemény az illegális bevándorlás kérdésében

A menekültpolitikában, az európai határok védelmének a kérdésében viszont nagyon hasonló húrokat penget a két ország. A külső határoknak a védelmét, illetve azoknak a közös biztonságpolitikai eszközöknek az igénybevételét, amelyek stabilizálnák a kibocsátó országnak a helyzetét, az osztrák kormány támogatni fogja, ezt a politikát Sebastian Kurz megerősítette – hangsúlyozta a szakértő.

Az európai határvédelemben is rendkívül aktív Ausztria, hiszen Magyarországon, Bulgáriában, Olaszországban és Görögországban is szolgálnak osztrák rendőrök.

Az európai integráció kérdése két nagy vonalon fog haladni, az egyik a biztonságpolitikai szempont, a másik pedig az eurozónának a kérdése. Ennek kapcsán határozott állásfoglalást tett Sebastian Kurz, azt mondta: egyértelműen azt szeretné, hogy a biztonságpolitikai kérdésekben uniós szinten, azonban minden másban a nemzetállamok szintjén történjen a döntéshozatal – közölte Gálik Zoltán.

A második félévben Ausztria lesz az Európai Unió soros elnöke, a szakértő szerint a mostani tárgyalások során már ennek az előkészítését is elkezdték.

Ausztria híd lesz a Visegrádi Négyek és Nyugat-Európa között

Sebastian Kurz szerint a V4-ek bővítéséről szóló vitát csupán a média generálta, a valóságban ilyen nem létezik. Sem a visegrádi országok nem kívánnak bővülni, és csatlakozási kívánság sincs. Csupán együttműködés van – szögezte le. Ausztria híd szerepet fog betölteni ebben a kérdésben, már csak földrajzi helyzetéből adódóan is – tette hozzá.

Ausztria többször jelezte már, hogy közeledne a V4-ekhez, a visegrádi országok és köztük Magyarország álláspontja is az, hogy szívesen együttműködik az osztrák kormánnyal. A visegrádi együttműködés azonban jelenlegi állapotában stabil, nem kívánjuk, hogy Ausztria teljes jogú tagsággal vegyen részt ebben – mondta a szakértő.