A hadsereg bevetését fontolgatja a no-go zónák miatt a svéd kormányfő

 

Stefan Lofven svéd miniszterelnök azt mondta, annyira tarthatatlanná vált a helyzet a bandaháborúk, a drogkereskedelem és a prostitúció fertőzte egyes kerületekben, hogy már az is felmerült, a hadseregnek kellene átvennie a rendvédelem feladatát - írja a 888.hu.

A svéd kormányfő ezt azután mondta, hogy az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az országban a gyilkosságok, kézigránátokkal elkövetett merényletek és leszámolások.

A 2016-os bűnelkövetési statisztikák szerint legalább 300 esetben bontakozott ki lövöldözés országszerte, amely több mint 100 ember halálát eredményezte.

Sajtóértesülések szerint az idei év első hetében már négy halálos áldozatnál jár a számláló, továbbá egy ember úgy vesztette életét, hogy egy korábbi merényletből hátramaradt, utcán heverő kézigránáthoz nyúlt hozzá – olvasható a 888.hu-n.

Mint írják, Lofven úgy fogalmazott: “Nem ez lenne az első opció, de mindent hajlandó vagyok megtenni, hogy megszabaduljunk a szervezett bűnözéstől.”

A lap a Reutersre hivatkozva azt is írja: hiába ígért a svéd kormány hatalmas forrásokat a rendőrségnek és hiába szigorítottak egyes törvényeken, a lakosság továbbra sem érzi magát maradéktalanul biztonságban.

A Svéd Demokraták elnöke, Jimmie Akesson a többnyire bevándorlók lakta területek kapcsán szarkasztikusan azt mondta: “egyeseket pizzázókban végeznek ki , mások pedig egy utcán heverő kézigránát miatt halnak meg. [...] Ilyen lett az új Svédország. Izgalmas, dinamikus, multikulturális.”- írja a 888.hu.