Ki is valójában Mihai Tudose román kormányfő?

 

A jelenlegi kormányfő a román közélet egyik legrejtélyesebb alakja. Volt már gazdasági miniszter tapasztalat nélkül, plágiumbotránya miatt visszaadta a doktori címét, karrierjét pedig állítólag a titkosszolgálat egyengeti.

A jelenlegi román kormányfő, Mihai Tudose tavaly június végén vette át a román állami ügyek irányítását. Az idén 51 esztendős politikus közéleti pályafutása azonban már több mint egy negyedszázados múltra tekinthet vissza.

Mihai Tudose román kormányfő

Mihai Tudose román kormányfő

Tudose alapvégzettségét tekintve jogász, de már két évvel a diploma megszerzése előtt, azaz 1992-ben irodavezetőnek nevezték ki a román szenátus hivatalában. Pártjában, a szociáldemokrata PSD-ben lassú, nyugodt karriert futott be, hiszen 1996-tól megyei alelnök, nyolc évvel később elnök, országos szinten viszont csak 2015-ben kap komolyabb megbízást, mégpedig a párt alelnöki posztját.

2000-től közben képviselőként bejut a parlamentbe. 2004 és 2014 decembere között a képviselőház gazdaságpolitikai, reformügyi és privatizációs bizottságának elnöke. Ezt követően viszont némi meglepetésre Victor Ponta negyedik kormányának gazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszterévé nevezi ki, annak ellenére, hogy gyakorlatilag e témákban szinte semmiféle tapasztalata sincs.

A miniszterkedés mellett megtartja pártbéli és képviselői posztját is. Arra az újságírói kérdésre, hogyan fogja a hármas terhelést, azt mondta, „százkilencvennyolc centi magas és százkilós vagyok – gondolom, képes leszek eleget tenni feladataimnak”.

Érdekesség, hogy a kinevezésekor leadott vagyonnyilatkozata szerint Tudose ekkor egy 96 négyzetméteres lakással, két Mercedes gépkocsival, 30 ezer eurós bélyeggyűjteménnyel rendelkezett, és részvényese volt az 1001 Net Romania Kft.-nek.

Még egy évet sem tevékenykedhet azonban e poszton, hiszen a Colektiv diszkóklubban történt botrány őt is elsöpörte. 2015 októberében több mint hatvanan veszítették életüket, amikor egy metálzenekar koncertje közben a pirotechnikai berendezés hibája miatt lángra kapott a díszlet a bukaresti Colektiv klubban. Az esetet követő romániai felháborodás és tüntetések következtében az akkori kormány minden egyes tagja, így Tudose is lemondott.

Ezt követően ismét a képviselőház gazdaságpolitikai, reformügyi és privatizációs bizottságának elnöki tisztét töltötte be, 2017 februárjában viszont az akkor megalakuló Grindeanu-kabinetben ismét megkapta a gazdasági tárcát. Alig fél évvel később viszont a koalíciót alkotó balliberálisok arra hivatkozva, hogy elégedetlenek a kormányprogram végrehajtásával, bizalmatlansági indítványt nyújtottak be saját kabinetjük ellen és a bukaresti honatyák meg is szavazták ezt.

Klaus Johannis államfő pedig a többségben lévő balliberális koalíció javaslatára Mihai Tudosénak adott megbízást az új kormány megalakítására, akit június 29-én be is iktattak hivatalába. Az akkori elemzők szerint a Tudose-kabinetre egyfajta átmeneti szerep hárul majd.  Kormányának egyes tagjai ráadásul komoly vitákat generáltak a román belpolitikai életben is.

Sokakban fogalmazódtak meg kételyek arról, vajon miként irányítja majd a gazdasági minisztériumot a filológus végzettségű Mihai Fifor, akinek a közlekedési tárca élére való kinevezését Klaus Johannis államfő két évvel ezelőtt éppen a vélelmezett hozzá nem értése miatt vétózta meg.

Kulturális körökben megrökönyödést váltott ki, hogy az a Lucian Romascanu szenátor került a kulturális minisztérium élére, aki korábban az ország legnagyobb bulvárlapjait menedzselte, továbbá a török tulajdonban lévő Kanal D tévécsatorna igazgatója volt. De nem fogadta osztatlan egyetértés azt sem, hogy a tanügyi reform nagy ellenzőjeként közismert Liviu Pop szakszervezeti vezető lett az oktatási miniszter.

A leghangosabb kritikát azonban pont maga a kormányfő, Mihai Tudose kapta, akit külseje és beszédhibája amúgy is gúnyolódás céltáblájává tett a világhálón. Megítélésének nem tett jót az sem, hogy plágiumbotrányba keveredett a román hírszerzőszolgálat akadémiáján megvédett doktori dolgozata kapcsán, sőt, az ügy hatására vissza is adta doktori címét.

Sokak szerint Tudose elsősorban annak köszönheti politikai karrierjét, hogy ezer szállal kötődik a belföldi titkosszolgálathoz, amelynek akadémiáján lektori tisztséget is betölt. Mindenesetre érdekes, hogy azt követően sem kényszerült lemondásra, hogy a plágiumbotrány okán nem felel meg az államfő által támasztott feddhetetlenségi feltételeknek.

Mások viszont úgy vélik, Tudose személyiségéből, botrányaiból leginkább a jelenlegi államfő profitálhat a legtöbbet, hiszen a második mandátumára hajtó jobbközép politikus Johannis arra számít, hogy az önmagukat lejárató balliberálisok valószínűsíthető népszerűségvesztése nyomán gond nélkül megnyeri a 2019-es államfőválasztást.