Megnőtt Macron nemzetközi politikai súlya

 

Eldőlt öt évre a francia elnök személyének kérdése, valamint a kormánytöbbség is – Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint. Mint mondta, a francia elnök sorsa a munkanélküliek számának alakulásától függ, ugyanis az általa fémjelzett reformok két év múlva érhetnek célba.

A francia elnök népszerűsége nyáron mélyponton volt, de miután befejezte a nevével fémjelzett munkaügyi reform első szakaszát, ősztől újra emelkedett a népszerűsége. Jelenleg a politikájával elégedettek vannak többségben, ez pedig azt is jelentheti, hogy a ciklus végéig erős lesz Macron támogatottsága – jelentette ki a szakértő a Kossuth Rádió 180 perc műsorában. Ugyanis – tette hozzá – a francia elnök népszerűségének alakulásában csak egy dolog számít, ez pedig az elődje, a Hollande által megkezdett és általa felgyorsított munkaerőpiaci reformok sikeressége vagy sikertelensége.

 

Korábban ugyan a franciák erőteljesen tiltakoztak a 9/11 után bevezetett amerikai terrorellenes intézkedéseken, viszont most bő másfél évtized alatt a franciák behozták a lemaradásukat a 2015-ös terrorhullám után, és gyorsan megteremtették például az internetforgalom valós idejű megfigyelését, a francia társadalom gondolkodását átalakította, és ez szerinte sokáig, akár több évig így lesz.

Macron nem a külvárosokra helyezi a hangsúlyt

Elterelődött a szó a második, harmadik generációs bevándorló hátterű, főleg külvárosi fiatalok problémájáról, és az újonnan érkezőkre tevődött át a társadalmi vita középpontja – jelentette ki Soós Eszter Petronella, aki azt is hozzátette, hogy a francia állam irányába az ázsiai eredetű bevándorlók nem ellenségesek, ez inkább a muszlim fiatalokra jellemző. Érték emiatt kritikák a francia elnököt, hogy kormánya nem eléggé foglalkozik a külvárosokban élő tömegekkel.

A Brexit és a német kormányalakítás sikertelensége, valamint az Egyesült Államok elkülönülési politikája miatt Macron felismerte, hogy hatalmi űr keletkezett, és ebbe jó érzékkel benyomult, így átmenetileg Párizs nemzetközi szerepe megnőtt, és amíg a nemzetközi sikerek nem jönnek, addig ezzel el lehet játszani – foglalta össze a Franciaország-szakértő.