Megszavazta a képviselőház Trump adóreformját

 

Az amerikai törvényhozás alsóháza kedden elfogadta az elnök adóreform-tervezetének végleges változatát.

A republikánus többségű képviselőház 435 tagjából 227-en szavazták meg a javaslatot, 203-an voksoltak ellene. Nemmel szavazott az összes demokrata párti, valamint 12 republikánus képviselő. A törvénytervezetről hamarosan a törvényhozás felsőháza is szavaz, egyes források szerint még helyi idő szerint kedden. A republikánusoknak szűk, 52-48-as többségük van a szenátusban a demokratákkal szemben, így a republikánusok legfeljebb két saját szavazatot veszíthetnek – szavazategyenlőség esetén a szenátus elnöke, Mike Pence alelnök voksa dönt.

Mike Pence amerikai alelnök (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Mike Pence amerikai alelnök (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Amennyiben a szenátusban elfogadják a javaslatot, csak az elnök aláírására lesz szükség. Donald Trump már szerdán törvényerőre emelheti az adórendszer három évtized óta első átfogó reformját, amely kormányzása első évének legnagyobb törvényhozási sikerét jelentheti. Az adóreform hét végén nyilvánosságra került, több mint ezeroldalas végleges tervezete jelentős adócsökkentéseket, egyes adóformák eltörlését és az adórendszer egyszerűsítését tartalmazza. Legfontosabb eleme a vállalati nyereségadó mérséklése 35 százalékról 21 százalékra. Ez a rendelkezés már a jövő évtől hatályba lépne. Az eredeti javaslat szerint 20 százalékra csökkent volna a vállalati nyereségadó mértéke.

Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági stratégiáját ismerteti a washingtoni Ronald Reagen épületben 2017. december 18-án (Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo)

Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági stratégiáját ismerteti a washingtoni Ronald Reagen épületben 2017. december 18-án (Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo)

A republikánus adócsomag megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti. Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének. A törvénytervezet jelentős mértékben, legfeljebb 10 ezer dollárra csökkenti az egyes szövetségi államokban létező forgalmiadó-visszatérítések mértékét, illetve limitálja az ingatlanadót.

A tervezet egyszeri adót vetne ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore pénzeket kezelnek. Ez egyébként az olyan hi-tech óriásokat érintené, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google-t tulajdonló Alphabet. A reformcsomag várhatóan tíz év alatt legalább 1,46 ezer milliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, majdnem 20 ezer milliárd dolláros államadósságát. Demokrata politikusok hevesen támadták a reformtervet, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiaknak idővel egyre több adót kell fizetniük.