Elemző: Brüsszelben megjelent egy törésvonal

 

Sikeres a menedékkérők elosztását célzó uniós kvótarendszer - ezt mondta ma Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Egyfajta, az Európai Tanács elnökének címzett üzenetként is értelmezhetőek szavai pár nappal azután, hogy Donald Tusk világossá tette, mint gondol a kvótákról: azt, hogy azok hatástalanok és rendkívül megosztóak. Az első kérdésben érdemes talán a számokra támaszkodni, a másodikban pedig épp ez a pengeváltás igazolja az egység hiányát. Jóllehet, ma, az uniós csúcs második napján már elsősorban a Brexittel foglalkoztak a tagállamok, de világosan látszik, hogy még mindig a migrációs krízis megoldatlansága nyugtalanítja az európai vezetőket.

Az unióban már tényezőként kezelik Magyarországot. Angela Merkel – aki a szoidaritás két formáját különböztette meg, a külsőt és a belsőt – eddig még azt sem ismerte el, hogy az uniós rendszeren belüli szolidaritást jelenti, vagyis hogy Magyarország felhúzta a déli határkerítést és őrzi a schengeni határokat– fogalmazott Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a V4-ek egységesek voltak, ám mintha Brüsszelben megjelent volna egy törésvonal, hiszen Tusk nem arról beszél, mint más uniós vezetők, vagy az EP képviselői.

És bár Tusk feltehetően személyes politikai játékba kezdett, de inkább a keleti , közép-európai államok érdekében beszélt – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy van egy országcsoport, amely egyetértésre jutott abban, hogy a migrációs kérdésében mit akar, és képes egységesen fellépni. Németországban meggyengült a központi hatalom, Franciaország gyenge, Olaszország választásokra készül, ott is képlékeny a helyzet – a vezetők nem mernek éles állításokat tenni, inkább várnak vele.

Azzal kapcsolatban, hogy Jean-Claude Juncker azt mondta: az elmúlt két évben a jogosult 35 ezer menekült több mint 90 százalékát sikerült áthelyezni a mechanizmus keretében, a szakember azt mondta: ez a 35 ezer nem igaz, ez matematikai bűvészkedés eredménye. Mint mondta, másfél-kétmillió emberről van szó, és most, hogy elkezdődik a családegyesítés, hamarosan ennek sokszorosáról fogunk beszélni.

Boros Bánk Levente szerint Juncker azon politikusok egyike, akit senki nem választott. Ám akik döntési pozícióban vannak, mid olyan politikus, akiket az emberek megválasztottak. Európában egyre inkább nyilvánvalóvá válik az a társadalmi akarat, hogy a migráció és a kvóta nem támogatható. Abban látja az előrelépést, hogy például az új osztrák kancellár nyilvánvalóan más migrációs politikát fog folytatni, mint elődei – fűzte hozzá, és azt is kiemelte, hogy az elégedetlen olasz szavazók keményen el fogják mondani a véleményüket a most regnáló kormányról – tette hozzá.