EU-csúcs: Az uniós vezetők zárónyilatkozatukban a védelmi kezdeményezések fontosságát hangsúlyozták

 

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójuk első tárgyalási napján elfogadott zárónyilatkozatukban egyebek mellett az Európai Unió állandó strukturált együttműködése (PESCO) létrehozásának és annak keretében megvalósuló kezdeményezések gyors megvalósításának fontosságát hangsúlyozták, továbbá arra szólították fel a részvevő tagországokat, hogy teljesítsék nemzeti végrehajtási terveikben rögzített vállalásaikat.

A tagállami vezetők zárónyilatkozatukban az európai védelem erősítése érdekében arra kérték az érintetteket, hogy folytassák az Európai Unió (EU) és a NATO közötti együttműködésre vonatkozó összes javaslat végrehajtására irányuló munkát.

Kiemelték az uniós szakpolitikák szociális, oktatási és kulturális dimenziójának jelentőségét abból a szempontból, hogy az európaiak közelebb kerüljenek egymáshoz és közös jövőn munkálkodjanak. Az uniós szerződések értelmében ezek a területek továbbra is elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartoznak, de közös munkával nagy eredmények érhetők el, a szubszidiaritás és az arányosság elvének teljes körű tiszteletben tartása mellett – húzták alá.

Csoportkép az Európai Tanács ülése mentén tartott állandó strukturált együttműködés (PESCO) elnevezésű védelmi megállapodás 25 tagállamának vezetőiről a brüsszeli Európa-épületben 2017. december 14-én. Az első sorban balról a nyolcadik Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Csoportkép az Európai Tanács ülése mentén tartott állandó strukturált együttműködés (PESCO) elnevezésű védelmi megállapodás 25 tagállamának vezetőiről a brüsszeli Európa-épületben 2017. december 14-én. Az első sorban balról a nyolcadik Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Azt hangsúlyozták, hogy az oktatás és a kultúra a befogadó és összetartó társadalmak kialakítása, valamint versenyképességük megőrzése szempontjából is alapvető jelentőséggel bír. Véleményük szerint tevékenyebbnek kell lenni azokon a területeken, amelyeken az EU fontos támogatói szerepet tölt be, ezért felkérték a tagállamokat, az miniszterek tanácsát és az Európai Bizottságot, hogy hatáskörük keretein belül folytassák és fokozzák az érintett területek támogatására irányuló tevékenységeiket.

Az uniós tagállamok vezetői üdvözölték a 2017 decemberében, Párizsban megrendezett klíma-csúcstalálkozó eredményeit, amelynek célja az volt, hogy ösztönözze az éghajlatpolitika támogatására fordítandó állami és magánfinanszírozás növelését. Az Európai Tanács zárónyilatkozatában ismételten és nyomatékosan megerősítette, hogy az unió és tagállamai elkötelezettek a Párizsi Megállapodás gyors és teljes körű végrehajtása mellett, valamint amellett, hogy – többek között az uniós szinten még tárgyalás alatt álló jogalkotási javaslatok elfogadása révén – továbbra is élen járjanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

NATO-főtitkár: nagy jelentőségű az európai védelmet erősítő kezdeményezés 

Nagy jelentőségű az európai védelem megerősítését célzó kezdeményezés, mert az Európai Uniónak, Európának és a NATO-nak egyaránt kedvez – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozója előtt.

Stoltenberg szerint az Európai Unió állandó strukturált együttműködésre vonatkozó kezdeményezése a védelmi képesség megerősítését, a védelemre szánt nemzeti kiadások növelését biztosítja és a terhek szövetségen belüli tisztességesebb megosztását szolgálhatja.

A főtitkár kiemelte a NATO és az EU képességfejlesztése összehangolásának, valamint a képességek egymást kiegészítő jellegének fontosságát, amely “megelőzi a NATO és az EU közötti versengés esetleges kialakulását”.

Stoltenberg reményét fejezte ki, hogy az EU vezetői kedvezően fogadják az európai védelmet szolgáló állandó strukturált együttműködés elindítását, amely lehetővé teszi az unió tagországai számára, hogy a védelem és a biztonság terén szorosabbra fűzzék együttműködésüket.

Eddig 25 uniós tagország, köztük Magyarország erősítette meg részvételét a PESCO-ban.