A migránshelyzet romlására számít a szakértő

 

Az Iszlám Állam visszaszorítása miatt most már nem csak az átlagemberek, hanem a kiképzett, fegyveres alakulatokból kilépők is elindulnak Európába - mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet munkatársa az M1 Ma Este című műsorában.

Speidl Bianka

A szakértő szerint az, aki legális úton akar új hazát választani magának, az nem Európába jön, hanem inkább Kanadát választja. Az észak-amerikai ország bejelentette, több százezer embert akarnak befogadni, ennek érdekében az érintett térségekben, például Libanonban végzik el az ehhez szükséges adminisztrációs munkákat és segítik az érintetteket az utazásban.

Az illegális bevándorlást támogató európai szervezetekkel kapcsolatban Speidl Bianka úgy fogalmazott, hogy őt ez a 60-as évek mozgalmaira emlékezteti. Akkor a palesztin-ügyre hivatkozva követtek el terrorcselekményeket bizonyos csoportok.

Most pedig hasonló a mentalitás, egy a földrajzilag tőlük távollévő esemény kapcsán, humanitárius jelszavakat hangoztatva mondanak ellent a jogállamiság követelményeink – mondta a szakértő.