Philippe Lamberts: Magasabb sebességbe kell kapcsolni a migránsok kötelező betelepítését

 

Az unió tagjának lenni nem azt jelenti, hogy szemezgetni lehet, mit akarok betartani és mit nem. Az egész csomagot el kell fogadni, és nem csak azt, ami tetszik. Ha nem tetszik a csomag, ki lehet lépni, ez történt a Brexitnél. Philippe Lamberts belga európai parlamenti képviselő a közmédiának adott exkluzív interjúban arról beszélt, magasabb sebességre kell kapcsolnia Brüsszelnek a migrációs válság jelentette terhek elosztásában. Hozzátette, a többség akarata számít, azt be kell tartani, ha nem, akkor jöhet a büntetés.

Philippe Lamberts belga európai parlamenti képviselő, a Zöldek képviselőcsoportjának társelnöke, a Dublin-reform, az állandó menekültkvóták létrehozásának támogatója. A jelenlegi dublini rendszert nem tartja kielégítőnek.

Álláspontja szerint néhány tagállam, például Olaszország, Görögország, Spanyolország, Málta és Bulgária továbbra is aránytalan terheket vállal a migrációval kapcsolatos terhekből, és a problémákkal egyedül hagyja őket az Európai Unió.

Bírálja az Európai Tanácsot a késlekedésért, szerinte sokkal gyorsabban kellene végrehajtani a migránsok szétosztását a tagállamok között.

Megbízható szövetséges

Philippe Lamberts belga politikusként saját országa ellen javasolta a 7. cikk szerinti uniós eljárás megindítását, mert a belga kormány elutasította egy szíriai család humanitárius vízumkérelmét Belgiumban.
Kijelentette, hogy „egyetlen fal sem tudja megakadályozni a bevándorlók érkezését, és befogadásuk alapja a társadalmi igazságosság”.

Ő is szerepel azon a listán, amelyet Soros György alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány készített az Európai Parlamentben dolgozó megbízható szövetségeseiről. 266 név van a listán.

Elviselhetetlen az unió külső határain kialakult rendszer

A képviselő a dublini rendelet reformjával kapcsolatban elmondta: megdöbbentő, hogy az Európai Tanács mindeddig képtelen volt egyetértésre jutni, nem tudott döntést hozni egy olyan rendszerről, amiről az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy működésképtelen.

„Teljesen megdöbbentett, amikor Donald Tusk közölte, hogy decemberben kezdik majd az erről szóló vitát, és bízik abban, hogy az egyetértés jövő év júniusára kialakulhat. Mindeközben tudjuk, hogy a helyzet, ami a működésképtelen dublini rendszer miatt kialakult egyes országokban, az unió külső határain, teljességgel elviselhetetlen” – nyilatkozta Philippe Lamberts.

„Elsősorban Máltára, Olaszországra, Görögországra és Bulgáriára gondolok, ahol az unió legveszélyeztetettebb külső határai húzódnak. Fontos lenne, hogy magasabb sebességre kapcsoljunk, és egy olyan rendszert alakítsunk ki, amely a menekültek fogadásának terheit egyenletesebben, igazságosabban teríti szét az uniós tagállamok között” – hangsúlyozta.

A képviselő elmondta: Magyarország nagyon nagy nyomásnak volt kitéve a nyugat-balkáni migrációs útvonalon, és nem volt jó, hogy Magyarország ebben magára maradt, másoknak is részt kellett volna vállalniuk ebben. A parlament javaslata épp egy ilyen rendszert tartalmaz.

Át kell erőltetni a demokráciát

Philippe Lamberts szerint a demokráciát „át kell erőltetni” a tagállamokra. A képviselő úgy fogalmazott, „egy demokráciában mindig vannak viták, mert egy társadalomban különböző vélemények léteznek, és ahogy a vitákat feloldjuk, az egy demokratikus folyamat”.

„Vagyis, vita, a vélemények ütköztetése és végül szavazás, hogy lássuk, kinek van többsége. Ilyen a demokrácia törvénye, és szerintem ennek a törvénynek kell irányítania Európát is, nemcsak ebben az esetben, hanem adózási kérdésekben, és minden másban is” – mondta.

Az Európai Unió az értékek közössége

A képviselő szerint a migráció nem meghívás kérdése. „Szudánból és Szíriából a háború miatt jönnek el a menekültek, Eritreából pedig a diktatúra miatt. Európában fel kell ismernünk, hogy a biztonság szigetén élünk, és viszonylagos jólétben” – mondta.

Az Európai Unió az értékek közössége, és ezen értékek között ott van az emberi jogok tisztelete, hogy befogadjuk azokat, akik szükséget szenvednek – tette hozzá.

„Szerintünk a genfi konvenció betartása, ami alapján egyenként kell elbírálnunk minden egyes menedékkérelmet, olyan kötelezettség, amit minden egyes uniós tagnak be kell tartania” – jelentette ki Philippe Lamberts.

A képviselő szerint egységes menedékügyi rendszerre van szükség, aminek a segítségével elhelyezhetnék az embereket aszerint, hogy hol mennyit tudnak fogadni, és ez az ország gazdasági helyzetén múlna, azon, hogy eddig mennyit tettek a menekültek befogadásáért.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Kötelező elosztásnak kell lennie

A dublini rendszer reformjában mi azt javasoljuk, hogy kötelező elosztásnak kell lennie, mert az Európai Unió részei vagyunk, ami jogokkal és kötelezettségekkel jár – hangsúlyozta a képviselő.

„Ha valaki nem tartja tiszteletben az uniós törvényeket, akkor jönnek a szankciók, erre ott vannak a kötelezettségszegési eljárások. Az áthelyezési szabályok, a dublini rendelet reformja után az uniós jog részévé lesznek, és ezt minden tagállamnak be kell tartania. Az unió tagjának lenni nem azt jelenti, hogy szemezgetni lehet, mit akarok betartani, és mit nem” – fogalmazott.

A képviselő üdvözli, hogy a magyar vezetők az Európai Unió tagjai akarnak lenni, „de akkor az egész csomagot el kell fogadni, és nem csak azt, ami tetszik” – mondta.

Az M1 összegyűjtötte a képviselő néhány fontosabb állítását

„Fontos lenne, hogy magasabb sebességre kapcsoljunk, és egy olyan rendszert alakítsunk ki, amely a menekültek fogadásának terheit egyenletesebben, igazságosabban teríti szét az uniós tagállamok között.”

„A kvótapárti képviselők jó ideje sürgetik már a folyamatok felgyorsítását. A 160 ezer migránsból ugyanis alig több mint 20 ezret sikerült eddig áttelepíteni, ez pedig a rendszer működésképtelenségét bizonyítja. Ráadásul az ENSZ migrációs szervezete szerint ismét gyorsul az Európa felé tartó áradat szinte valamennyi migrációs útvonalon.”

A belga képviselő úgy véli, az illegális bevándorlókat meg lehet győzni az áttelepítési rendszer előnyeiről.

Philippe Lamberts szerint kihasználatlan lehetőség nem befogadni minél több migránst Európában.

„Tehát, mielőtt határokat és kvótákat állítunk fel, tegyük meg, amire képesek lehetnénk. Mert rengeteg kihasználatlan lehetőség van, amit megtehetünk, mielőtt túlterhelnénk magunkat, ezt elismerhetjük.”

A belga EP-képviselő osztja Soros György azon nézetét, hogy szigorúan meg kell büntetni a befogadást elutasítókat.

„Teljesen egyértelmű. Ha valaki nem tartja tiszteletben az uniós törvényeket, akkor jönnek a szankciók. Erre ott vannak a kötelezettségszegési eljárások.”

Phillippe Lamberts hozzátette: sürgetem Magyarországot, hogy teljes mértékben legyen része ennek a folyamatnak, ahelyett hogy azt mondják, nem kérünk az egészből semmit.

A magyarok ugyanakkor nemzeti konzultáción kinyilvánították, hogy maguk akarják eldönteni, kivel élnek együtt, nem akarnak illegális bevándorlókat tömegesen befogadni, és azt várják el a magyar kormánytól, hogy védje meg a magyar és az európai állampolgárok biztonságát azáltal, hogy megvédi az ország határait.