Magyarországot hibáztatja a kvótarendszer bukásáért az EP-képviselő

 

„Ott volt Magyarország, Orbán úr volt a legdühödtebb bírálója a szolidaritási mechanizmusnak. Igen, abban egyetértek, hogy a rendszer nem működött jól, de mindezek ellenére a reakciók is okozták, hogy nem működhetett jól” – nyilatkozta Ana Gomes szocialista EP-képviselő az M1-nek adott interjújában.

Ana Gomes a közmédiának adott exkluzív interjúban elismerte, hogy a kvóta-rendszer nem működött jól, azonban nem képviselőtársait, hanem Magyarországot hibáztatja ezért. Ana Gomes, portugál szocialista képviselő, tagja a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti frakciójának.

A LIBE és a terrorellenes szakbizottság tagjaként támogatta a felső korlát nélküli kötelező betelepítési kvóták létrehozását.

Európának több migránsra van szüksége

Az Európai Parlament ülésein azt mondta: Magyarországon megszűnőben van a demokrácia, és azt javasolta az Európai Néppártnak, hogy zárja ki soraiból a magyar kormánypártot. Később a lengyel kormányt „nácinak és fasisztának” nevezte.

Nyíltan elítélte a balkáni migrációs útvonal lezárására született 2016. évi megállapodást, mivel szerinte Európának „több migránsra van szüksége”.

A képviselő negatívan értékeli a történteket

Két évvel ezelőtt humanitárius válság alakult ki Szíriában, az emberek menekültek a háború elől, kétségbeesetten mentették az életüket a Szíriában zajló háború miatt. A harcok ugyan még mindig folynak, de más intenzitással, akik el akartak menekülni, már átjutottak a szomszédos országokba, sokan pedig az EU-ba – mondta Ana Gomes.

Tudni lehet, hogy sokan, akik Európába indultak, volt valami kapcsolatuk, itt tanultak, magasabb képesítést szereztek az unióban, vagy rokonaik voltak itt, alapvetően ők jöttek volna – tette hozzá. Ana Gomes szerint óriási kárt okozott az emberiességnek az a hozzáállás, amit egyes európai kormányok, köztük a magyar kormány is tanúsított ennek az óriási humanitárius válságnak a kapcsán.

„A háborús övezetekből útnak indulókat tárt karokkal kellett volna fogadnunk, szolidárisaknak kellett volna lennünk velük, szét kellett volna osztanunk őket a tagállamok között. Nem hiszem, hogy jól menedzseltük ezt a válságot, egyáltalán nem”  – mondta Ana Gomes.

„Nagyon negatívan értékelem ami történt, és ezért minden kormányt hibáztatok, de különösen Orbán úr kormányát, amely ki merem mondani, európa-ellenes és antihumánus módon cselekedett” – közölte.

Az olasz kormány egy magatartási kódexet fogalmazott meg

Az olasz kormány a civil szervezetek, az NGO-k számára is megfogalmazott egy magatartási kódexet, és többnek meg is tiltotta, hogy részt vegyenek a tengeri mentésekben, mert felmerült a gyanú, hogy együttműködnek az embercsempészekkel.

A képviselő szerint ez olyanok műve volt, akik meg akarták akadályozni, hogy a civil szervezeteknek lehetőségük legyen közreműködni a humanitárius segítség eljuttatásában, és számos emberi élet megmentésében.

„Ez egy kitaláció, a szélsőjobb rágalomhadjárata, de lehet, hogy épp kommunistának nevezik magukat, mert folytatni akarják a maguk csökönyös politikáját, de ez teljesen tisztességtelen, teljesen igaztalan, és az ilyen politika súlyosan visszaüt majd ránk” – mondta.

A korrupt vezetők idézik elő a migránsáradatot

„Nagyon sok kárt okoz majd Európa jó hírének a világ számos pontján, kiváltképp Afrikában. Mert ott most sokan vádolnak minket azzal, hogy emiatt alapvető jogaik sérülnek. Nem gondolom azt, hogy ne lenne fontos Afrikát kiemelten kezelni, de nem kell önteni beléjük a pénzt, különösen nem a kleptokraták számára, a korrupt és elnyomó rezsimek vezetőinek, hiszen épp ők idézik elő a menekült- és migránsáradatot” – tette hozzá.

Ana Gomes elmondta: nem kellene több elnyomó és korrupt rendszert, kleptokráciát megerősíteni. „Teljesen fel kell hagyni azzal, ahogy a segélyeket eddig eljuttattuk Afrikába. A pénzek legnagyobb része ugyanis a különböző illegális úton-módon eltűnik, és ezt a saját pénzügyi rendszerünk is segíti, mert a korrupt vezetők Afrikán kívül akarják biztonságba helyezni a kisajátított pénzeket” – nyilatkozta.

„Az eddigi fejlesztéspolitika nem segítette a kormányzati tevékenység színvonalának emelését. Teljesen újra kell gondolni, ami eddig zajlott, nem elnyomó kormányok költségvetését kell támogatni, ezeket a pénzeket inkább át kell irányítani olyan szervezetek számára, akik az embereket képessé tehetik arra, hogy demokratikusabbá tegyék a kormányzatok működését” – közölte.

Egyértelmű álláspontot fogadott el az Európai Parlament

A dublini rendelet módosításával kapcsolatban a képviselő elmondta: a parlament most egyértelmű, konstruktív, lényegbevágó álláspontot fogadott el és megjelölte azokat a pontokat, amelyeken a dublini rendeletet módosítani kellene.

„Úgy látom, hogy az Európai Bizottság is hasonló állásponton van. Ki ragaszkodik valami máshoz? Hát a Tanács, a tagországok. És ennek az az oka, hogy a különböző országok nagyon különbözőképp gondolkodnak” – nyilatkozta.

„Meg kell mondjam, hogy ami 2015-ben történt, amikor egyes országok, mint Magyarország, vagy a Visegrádi országok összezártak az áthelyezésekről döntő szolidaritási mechanizmus ellen, az óriási csapás volt az európai szolidaritásra” – hangsúlyozta a képviselő.

Németországnak is megvan a maga felelőssége

Ana Gomes szerint Németországnak is megvan a maga felelőssége. „Gyakran elfelejtik, hogy Németország volt az első, amelyik felfüggesztette a Schengeni Rendszert, amikor eljött az Oktoberfest ideje Bajorországban” – mondta

„Meggyőződésem, hogy a visegrádi országok sem reagáltak volna a menekülthullámra úgy, ahogy tették, ha Németország, néhány párt hatására nem adott volna zöld utat az egész áramlatnak. Utána viszont még a határellenőrzést is bevezették, ők voltak az elsők, már 2015 őszén. Való igaz, a Visegrádi Négyek nagy lendülettel küzdöttek” – tette hozzá.

A képviselő szerint ki kellett próbálni azt, hogy a tagállamok megosztják a terheket egymás között, és szolidaritást mutatnak egymás iránt.

„De ez természetesen olyan mechanizmus, ami szükséghelyzet esetén alkalmazandó, ha válság alakul ki. Erre, és ezt már sokszor elmondta korábban az Európai Parlament, a dublini rendelet nem kínált megfelelő lehetőséget” – fogalmazott Ana Gomes.

Az M1 összegyűjtötte a képviselőnő néhány fontosabb állítását:

„Mostanra a számok drámaian lecsökkentek. Nem hiszem, hogy azért lenne, mert olyan jól kezeltük ezt a válságot, hiszen sehogy sem kezeltük.”

„Tudom, mi történt Portugáliában is: az oda áthelyezettek egy része arra használta a programot, hogy kijusson Görögországból, és amint lehetett, távozott Portugáliából, és ment Németországba vagy Svédországba. Oda, ahová eredetileg is szeretett volna.”

A képviselőnő szerint az Európai Unió bevándorlás-politikája eredménytelen, a kvótarendszer nem működik, mert a migránsok szabadon járnak-kelnek Európában. Egy felmérés szerint a legtöbb migráns ugyanis Európán belül Németországban, az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban akar letelepedni.

A képviselőnő azonban nem az európai döntéshozókat, hanem Magyarországot hibáztatja a kvótarendszer bukásáért. Szerinte azért nem működött a migránsok kötelező elosztása, mert a magyar kormány bírálta a nyitott kapuk politikáját

„Aztán ott volt Magyarország, Orbán úr volt a legdühödtebb bírálója ennek a szolidaritási mechanizmusnak. Igen, abban egyetértek, hogy a rendszer nem működött jól. De mindezek a reakciók is okozták, hogy nem működhetett jól.”

Az interjúban Ana Gomes azt javasolta, hogy az Európai Unió vonjon meg pénzügyi forrásokat azoktól az országoktól, akik nem hajlandók befogadni a migránsokat. Helyettük a képviselőnő a civil szervezeteknek adná ezeket a pénzeket.

„Teljesen újra kell gondolni, ami eddig zajlott, nem elnyomó kormányok költségvetését kell támogatni, ezeket a pénzeket inkább át kell irányítani olyan szervezetek számára, akik az embereket képessé tehetik arra, hogy demokratikusabbá tegyék a kormányzatok működését.”

„Tehát, szerintem, az a minimum, ha egy tagország egy ilyen alapvető ügyben, mint a humanitárius menedékjog, nemet mond, annak következményei kell, hogy legyenek. A következményeknek pedig akkor van meg a hatásuk, ha azok zsebbe vágóak.”

Soros György is az európai emberekkel fizettetné meg a migránsok betelepítését. A milliárdos spekuláns szerint ugyanis „az Európai Uniónak az uniós adófizetők terhére hitelt kellene felvennie, illetve közös uniós adókat, például üzemanyagadót kellene kivetnie, hogy finanszírozni tudja a migránsok millióinak ellátását.”