Sokkoló felvételek jelentek meg egy líbiai rabszolgavásárról

 

A CNN riportot készített a líbiai emberkereskedelemről; a felvétel sokkoló, hiszen gyakorlatilag egy rabszolgavásárt filmezett le az amerikai csatorna egyik riportere. Pár száz dollárnak megfelelő líbiai valutáért adják-veszik az embereket, akik Líbiában rekedtek és Európa felé indulnának.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint nem ez az első felvétel, ami kiszivárgott; évek óta lehet tudni, mi zajlik az országban.

 

 

Mint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, megoldásként a legtöbbször az hangzik el, hogy a szubszaharai államokban kellene olyan feltételeket teremteni ezeknek az embereknek, hogy ne is jusson eszükbe elindulni. Amit a felvételeken látunk, csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Szahara mélyén már csak néhány 10 dollárért veszik az embereket – mondta a kutató.

Úgy fogalmazott: az országban rabszolgakereskedés folyik, és sajnos, ki kell mondani, ez még mindig jobb, mintha megölnék vagy kínoznák az embereket, szerveiket eladnák, a nőket és férfiakat prostitúcióra kényszerítenék. Az emberek árucikkek, mint a fegyver, a drog vagy az üzemanyag, a csempészek pedig maximális profitra próbálnak szert tenni – fűzte hozzá Marsai Viktor.

Arról is beszélt, a csempészbandák rivalizálnak egymással, sok esetben pedig összefonódnak az államapparátussal és a rendőri erőkkel. Ráadásul dollármilliárdokról van szó, vagyis sok érdek fűződik ehhez az üzlethez.

A kutató rámutatott: a legtöbb útra kelő nem is akarja elhagyni a kontinenst, még a Líbiába érkezők többsége sem akar Európába jönni, hiszen gazdasági vonzereje van az olajipar miatt.

Az északi területeken a Boko Haram kapcsán két és fél millió menekültről beszélünk, ebből ötvenezer nigériai vágott át a Száhel-övezeten és a Szaharán.