Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Az euróövezeti csatlakozásról vitáznak a csehek

| Szerző: hirado.hu
Csehországban a legnagyobb kormánypárt és a jegybank sem támogatja az euróra váltás ötletét.

A cseh kormány elemzést rendelt az euró bevezetésének előnyeiről és az ehhez szükséges lépésekről. A koalíció domináns pártja azonban a jegybankkal egyetértésben nem támogatja a váltást.

Petr Fiala cseh miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)

Petr Fiala miniszterelnök közölte: az öt koalíciós párt megállapodott abban, hogy a kabinet tanácsadó testületei októberig elkészítik az ERM-2 néven ismert, az euró előszobájának tekintett árfolyam-mechanizmusba való belépés előnyeinek és jogalkotási kérdéseinek értékelését.

A kormány ezen elemzések és a 2024-es gazdasági eredmények alapján dönt majd a további teendőkről – közölte Fiala.

Közel két évtizeddel az Európai Unióhoz való csatlakozása után a 11 milliós országnak még nincs hivatalos menetrendje a közös valuta bevezetésére, amelyet ma már a blokk húsz tagja használ. Bár a cseh export mintegy kétharmada az euróövezetbe irányul, a lakosság többsége ellenzi a korona felváltását az euróval.

Az ERM-2 mechanizmusban eltöltött két év az euróövezethez való csatlakozás egyik feltétele. Célja, hogy tesztelje a tagjelölt állam fizetőeszközének stabilitását a csatlakozás előtt.

Kapcsolódó tartalom

A cseh államadósság a gazdaság méretéhez viszonyítva az egyik legalacsonyabb az EU-ban, az ország jó úton halad az inflációs és költségvetési hiányra vonatkozó követelmények teljesítése felé.

Az öt kormánypártból négy támogatja a valutaunióhoz való csatlakozást, de a Fiala vezette Polgári Demokraták, a koalíció domináns ereje, azt követeli, hogy a kabinet a kormány 2025-ig tartó mandátuma alatt ne tegyen lépéseket az euróövezeti csatlakozás felé. Az eltérő nézetek feszültséget okoznak a koalícióban, a kisebb pártok egyre hangosabban követelik a nyilvános vitát.

A cseh jegybank szintén nem lelkesedik az euróért, azzal érvel, hogy a független monetáris politika pufferként működik a globális sokkokkal szemben, ami egyelőre háttérbe szorítja az euró bevezetésének potenciális előnyeit, így például a vállalkozások számára az átváltási költségek vagy az árfolyamkockázatok kiküszöbölését – olvasható a Világgazdaságban.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még